Başkent Ankara'nın en sevilen yemeklerinden biri olan Öllüğün Körü'nün ilginç ve komik bir hikayesi var. Ankaralılar tarafından sıkça yapılan bu yemek enfes tadıyla damak çatlatıyor.
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ'NÜN HİKAYESİ
Rivayete göre, bir gün bir kadın yoğun bir şekilde yemek yaparken, meraklı komşusu sürekli "Ne pişiriyorsun?" diye sormuş. Kadın bu sorulardan bunalmış ve sonunda "Öllüğün Körü Pişiriyorum" demiş. O zamandan beri bu yemek bu isimle anılır olmuş.
ÖLLÜĞÜN KÖRÜ YEMEĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 250 gram kıyma
- 500 gram erişte (1 paket hazır erişte de olur)
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı ceviz
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
- Hazırlık: Öncelikle bir kaba 2,5 litre su konulur ve kaynamaya başladığında biraz tuz ve erişteler eklenir. Ara ara karıştırarak pişirilir.
- Kıymanın Hazırlanması: Bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağı ve 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kıymalar rengi dönene kadar kavrulur. Ardından doğranmış soğanlar eklenir. Tuz ve karabiber de ilave edilip soğanlar ölene kadar kavrulmaya devam edilir.
- Erişte: 10-12 dakika haşlanan erişteler süzgeç yardımıyla süzülür.
- Son Adım: Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ konulur. Yağın içine iri parçalanan cevizler eklenerek 1-2 dakika orta ateşte, yakmadan kavrulur. Kavrulan cevizlerin üzerine süzülen erişteler eklenip karıştırılır ve yemeğimiz servise hazır hale gelir.
ALTERNATİFLER
- Ceviz: Ceviz konulmayabilir.
- Kıyma: Kıyma, soğansız sade olabilir veya soğan ve yeşil biber doğranabilir.
- Fırında: Erişteyi fırın kabına alarak üzerine kıyma sosunu döktükten sonra kaşar rendesi ekleyerek, fırında üzeri kızarana kadar pişirilip servis edilebilir.