İsrail en az 101 çocuk öldürdü

Save the Children, 2023 yılında İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da hayatını kaybeden Filistinli çocuk sayısının en az 101 olduğunu duyurdu.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children, 2023 yılında İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da hayatını kaybeden Filistinli çocuk sayısının en az 101 olduğunu duyurdu.

Kuruluşun açıklamasında, 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail askerleri veya yasa dışı yerleşimciler tarafından öldürülen Filistinli çocuk sayısının 63 olduğuna dikkat çekilerek, neredeyse her gün birden fazla çocuğun hayatını kaybettiği vurgulandı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, bu dönemde yerleşimcilere yönelik saldırılar ve kısıtlamalar nedeniyle 388 çocuğun yerinden edildiği, en az 101 Filistinli çocuğun ise yaşamını yitirdiği belirtilerek, "2022'de yaşanan çocuk ölümleri, 2005'ten bu yana en yüksek seviyede ve üç kat artış gösterdi. Ayrıca, bu yıl en az 39 İsrailli çocuğun öldüğü bilgisi paylaşıldı."

Açıklamada, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki çatışmaların sadece ölümlere değil, aynı zamanda çocukların okula gidememesi, temel ihtiyaçlara ve hizmetlere ulaşamaması gibi olumsuz etkiler yarattığı ifade edilerek, "Batı Şeria'daki kontrol noktalarını geçmeye çalışan çocukların telefonlarına el konulması ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle askeri gözaltı sistemi tarafından alıkonulmaları, ifade özgürlüğü, mahremiyet ve özgürlük eksikliği gibi ciddi insan hakları endişelerini beraberinde getiriyor."

Save the Children Filistin Direktörü Jason Lee konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gazze'deki saldırılara odaklanırken Batı Şeria'daki çocukların durumunun da kötüleştiğine dikkat çekti. Lee, "Gazze'deki sivil kayıplar devam ettikçe, bu durumun Batı Şeria'da çocuk haklarına yönelik bir tehdit oluşturabileceği ihtimalini arttırıyor." değerlendirmesinde bulunarak, İsrail'i çocuklara yönelik şiddeti durdurmaya çağırdı.

Lee ayrıca, çocuk ölümleriyle ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini belirterek, "Çocuk hakları ihlallerini durdurmak ve Gazze, Batı Şeria ve İsrail'deki çocuklara uzun vadeli güvenlik sağlamanın zamanı çoktan geçti. Onlara hak ettikleri geleceği sunmanın başka bir yolu yok." ifadelerini kullandı.

Daha önce Save the Children, İsrail'in Gazze saldırılarında ölen çocuk sayısının, 2019'dan bu yana dünyadaki tüm çatışma bölgelerinde ölen çocuk sayısının toplamını aştığını açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İsrail 52. günde Gazze Şeridi'ni tekrar bombalamaya başladı

Güncel Haberleri