İsrail-Filistin'de 12. gün: İsrail, kana doymuyor

7 Ekim'de İsrail-Filistin arasında başlayan çatışmalar, İsrail'in sivilleri hedef almasıyla başka bir boyut kazandı. Filistinlilere önce bölgenin güneyine göç etmeleri talimatını veren ve göç sırasında sivilleri hedef alan İsrail, dün gerçekleştirdiği hastane saldırısıyla tüm dünyayı ayağa kaldırdı. İsrail, tamamının sivil olduğu el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak en az 500 kişinin ölümüne neden oldu. Binlerce kişi ise yaralı...

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının gerçekleştirdiği saldırılara cevap vererek, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni kana boğdu. İsrail'in sivilleri hedef alan saldırıları ise 'çatışmanın' boyutunu değiştirdi. Dün, Gazze'deki tamamının sivil olduğu el-Ehli Baptist Hastanesi'ne saldıran İsrail, büyük bir vahşete, tekrar, imza attı.

İsrail'in hastane saldırısının ardından dünyanın birçok yerinde tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye'de birçok şehirde vatandaşlar sokağa döküldü, büyükelçilik önünde İsrail'i protesto etti.

Filistin Yönetimi, saldırının ardından 3 gün yas ilan etti. BMGK ise saldırıyı görüşmek üzere bugün acil toplanacak.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, saldırı hakkında yaptığı açıklamada, "İsrail yönetimi tüm kırmızı çizgileri aştı. İsrail, akıttığı kandan sorumlu tutulmalı, cezalandırılmalı" diyerek, "İsrail’in hesaba çekilmesini ve halkımızın uluslararası bir koruma altına alınmasını istiyorum. Bu saldırıların, halkımıza karşı uygulanan bu suçların durması gerekiyor. 21 yüzyılda ikinci bir Nekbe olmasına izin vermeyeceğiz, fedakarlıklar ne kadar büyük olursa olsun. Akan kanın durması için gereken her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Abbas, 'kesinlikle gitmeyeceğiz' ifadeleriyle halkına seslenerek, "İsrail'in, sizleri topraklarınızdan çıkarma planı geçmeyecek. Halkımız eğilmeyecek ve teslim olmayacaktır. Tüm ülkeler, göçe karşı durmuştur. Bu geceden itibaren uygun kararlar alınacaktır. Uygun kararların alınması için toplantılar ve görüşmeler sürecektir" diye konuştu.

Hastane saldırısına gelen tepkiler üzerine açıklama yapan İsrail, saldırıyı inkar ederek, İslami Cihad'ın bu saldırıyı gerçekleştirdiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, "İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin analizi, Gazze'den teröristler tarafından roketlerin ateşlendiği ve bu roketlerin hastanenin çok yakından geçtiğini gösteriyor. Elimizde birçok kaynaktan gelen istihbarat, hastaneyi vuran başarısız roket fırlatmasından İslami Cihad'ın sorumlu olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, “Bütün dünya şunu bilmeli: Gazze’deki hastaneye saldıranlar İsrail Silahlı Kuvvetleri değil, Gazze’deki barbar teröristlerdi. Çocuklarımızı hunharca katledenler, kendi çocuklarını da katlediyor” dedi.

Bu açıklamaların üzerine İslami Cihad, İsrail'in iddialarını yalanlayarak, "Siyonist düşman, her zamanki yalan uydurma yöntemiyle ve Filistin'deki İslami Cihad hareketini suçlayarak Gazze'deki Baptist Arap Ulusal Hastanesini bombalayarak gerçekleştirdiği vahşi katliamın sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da iddiayı yalanladı.

Başkanlıktan yapılan açıklama ise “Gazze’nin El Zeytun Mahallesi’ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi’nin vurulmasıyla ilgili, ‘Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı’ iddiası doğru değildir. İsrail propagandası yapan hesaplar tarafından, ‘Hastaneyi Hamas füzesi vurdu’ iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 2022 yılına ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İsrail ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, hastanelerin sığınak olarak kullanıldığı iddia edilerek, ‘Hastaneleri derhal boşaltın’ tehdidinde bulunulmuştur.” şeklinde oldu.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, saldırıda MK-84 bombasının kullanıldığını belirterek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Konunun Hamas’ı aklamakla ilgisi yok. İsrail kendini temize çekmek istiyorsa uluslararası uzman bir heyet hemen bölgeye intikal edip soruşturma başlatabilir" dedi. MK-84 bombasını İsrail'e ABD göndermişti.

İsrail'in hastane saldırısında en az 500 kişinin öldüğü belirtilirken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tek bir olayda meydana gelerek en çok can kaybının yaşandığı saldırı olduğunu söyledi. Bakanlık, yüzlerce kişinin de enkaz altında kaldığını belirtti.

İsrail'in saldırısının ardından Ürdün, ABD ve Mısır ile yapılacak olan toplantıyı iptal etti.

BAKAN KOCA'DAN SAHRA HASTANESİ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye olarak, bölgeye Gemi Hastane göndermeye veya Gazze’de ya da Refah Sınır Kapısına yakın noktalarda Sahra Hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize bunlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunmaya ve bu hizmeti yürütmeye hazırız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail saldırısı hakkında yaptığı paylaşımda, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir" ifadelerini kullandı.

ÖFKE BÜYÜK

İsrail'in hava saldırılarından korunmak için hastaneye sığınan sivillere karşı yaptığı katliam sonrasında tepkiler çığ gibi büyüdü. Orta Doğu liderleri, sert mesajlarla İsrail'e tepki gösterdi.

Lübnan, ABD, Kanada, Ramallah, İspanya, Almanya, Tunus, Türkiye ve Irak'ta İsrail'e karşı protestolar gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise İsrail'in hastane saldırısının tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olduğu ve bu "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor.” dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, “Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?” dedi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, “Uluslararası insan hakları hukuku tarafından güvenli alan olarak kabul edilen bir hastaneyi hedef almak insanlık suçudur.” açıklamasını yaptı.

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), “UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor.” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, yaptığı açıklamada, “Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesinin harap edilmesi insan hayatı açışından yıkıcı bir kayıptır. İngiltere nettir. Sivil hayatının korunması her şeyden önce gelmelidir.” ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığının gerçekleştirdiği açıklamada, “Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor.” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise “Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık.” açıklamasını yaptı.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, yaptığı açıklamada, “Hastaneler, uluslararası insani hukuk kapsamında korunmaktadır ve buralara yönelik saldırılar hukuka aykırıdır. Siviller ve sağlık kuruluşları korunmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, “Gazze Şeridi’nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur” dedi.

ALMANYA'DAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsrail'in buna karşı kendini savunma hakkı vardır. Bir devletin vatandaşlarını koruma görevi vardır" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DEN SALDIRI PAYLAŞIMI

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, yaptığı paylaşımla tepkileri topladı. İsrailli Bakan, "Gazze’ye insani yardım değil, patlayıcı girecek" dedi.

ABD BAŞKANI İSRAİL'DE

ABD Başkanı Joe Biden, bugün İsrail-Filistin çatışmaları bağlamında mesajlar vermek üzere İsrail'e gitti.

Biden, yaptığı açıklamada İsrail'e desteğini yinelerken, hastane saldırısı hakkında ''Söylemek istediğim şu: Çok üzgünüm ve çok sinirliyim hastanedeki patlamadan ötürü. Filistin halkının hayat kurtarma yeteneklerini geliştirmek istiyorum. ABD olarak biz böyleyiz. Biz örnekle liderlik etmek istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeyi iptal ederken, İsrail'in Gazze'deki saldırısına ilişkin "İsrail yönetimi tüm kırmızı çizgileri aştı. İsrail, akıttığı kandan sorumlu tutulmalı, cezalandırılmalı" dedi.

LÜBNAN HİZBULLAH'I HAREKETE GEÇİYOR

İsrail'in hastane saldırısının ardından Lübnan Hizbullah'ından açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Bugün benzeri görülmemiş bir öfke günü olsun. Mesaj açık olsun; bu, zalimden mazlumun hakkını almak için direniş, zafer ve intikam yolunun bir adımıdır" denildi.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, ABD'ye dikkat çekilerek, "Siyonist düşmanın işlediği tüm suçlardan doğrudan ve tam sorumluluğu ABD taşımaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL, HASTANE SALDIRISINI REDDEDİYOR

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin İslami Cihad tarafından vurulduğunu iddia eden İsrail ordusu, bunu kanıtladığını ileri sürdüğü bir radar haritası grafiği paylaştı.

X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Filistinli İslami Cihad grubunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nden attığı bir roketin menziline ulaşmakta başarısız olup kısa mesafedeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne isabet ettiğini öne sürdü.

"GAZZE'DE DURUM KONTROLDEN ÇIKIYOR"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, şiddetin durması gerektiğini belirterek, "Gazze'de durum kontrolden çıkıyor ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar veriyoruz." açıklamasını yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

İsrail-Filistin savaşında 48. gün: Dünyanın gözü bu ateşkeste
İsrail-Filistin savaşında 40. gün: İsrail namlunun ucunu sivillere doğrultuyor
İsrail-Filistin krizinde 2. aya girildi: Savaş mı soykırım mı?

Güncel Haberleri