Dilekçede, Türk Ceza Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca İsrail devleti hakkında Türkiye'de yargılama yapılabilmesinin Adalet Bakanı'nın talebine bağlı olduğuna dikkat çekildi ve İsrail hakkında iç hukukta işlem başlatılması talep edildi.
DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı, bilgi edinme talebine yasal süresi içinde yanıt vermedi. Başvurunun zımnen reddedilmesi nedeniyle vatandaş, bu duruma karşı dava açtı ve Bakanlığın zımnen ret işleminin iptali talep edildi.
Ankara 8. İdare Mahkemesi, davanın incelenmeksizin reddine karar verdi. Mahkemenin 3 Mayıs tarihli kararında, davacının talebinin "tipik bir idari işlem" olarak değerlendirilemeyeceği, çünkü Adalet Bakanı'nın isteminin "doğrudan uygulanabilir niteliği olmayan işlemlerden" olduğu belirtildi. Kararda, idari işlemlerin "kesin ve yürütülmesi zorunlu" olması gerektiği vurgulandı ve yargı niteliği taşıyan işlemlerin iptaline yönelik davanın esasının incelenemeyeceği ifade edildi.
Ayrıca, uluslararası alanda geçen yıl Güney Afrika'nın şikayetiyle İsrail'e soykırım suçlamasıyla bir dava açıldığı, Türkiye'nin bu davaya müdahil olacağı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından belirtilmişti.