Yıllardır her türlü ihtiyaçta kullanılan ve mucizevi olan kabartma tozu kek yapımında da vazgeçilmez malzemeler arasında yer alıyor. Sadece hamur işlerinde kullanılmayan bu beyaz tozun bilimsel adı sodyum bikarbonat ya da soda olarak adlandırılıyor.
Kabartma tozunda üç ana element bulunuyor; asit, baz ve dolgu malzemesinden oluşuyor. Su ve asitle temasa geçen karbonat, birkaç bileşene ayrılarak karbondioksit gazı açığı çıkarıyor. Bunun dışında arotmatik maddeler ve tat verici bileşenler açığa çıkmasını engelliyor. Bu sayede ürünün tadından da etkilenmiyor.
Bazen sodyum bikarbonat tek başına kullanılıyor. Ancak bu sefer kabarcıkların çıkabilmesi için kekin hamurunda yoğurt, limon veya soda gibi asidik maddeler kullanılarak karbonatla reaksiyona girmesini sağlıyor.