ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Yüksek enflasyon gıda ürünlerine zam gelmesine neden olurken, düşük gelirli vatandaşların bu ürünleri satın alması da zorlaştı. Özellikle günün en önemli öğünü sayılan kahvaltı için sofraya koyulması gereken en temel gıdalar bile artık cep yakmaya başladı.
Farklı çeşitleriyle hem göze hem de damaklara hitap eden Türk kahvaltısı, birçok gıdayı sofralara taşıyor. Ancak besleyici olması açısından peynir, zeytin, yumurta, ekmek, çay ve süt gibi ürünler bir kahvaltının temel taşını oluşturuyor.
KAHVALTI YAPMAK ARTIK LÜKS!
Ürünlere yapılan zamlar gıda ürünlerine ulaşmayı imkansızlaştırıyor. Bir marketten alınan fiyatlara göre, bir kilogram peynirin en düşük fiyatı 120 TL'den başlarken, 400 gram zeytinin fiyatı ise ortalama olarak 120-150 TL arasında.
Bir koli yumurta ise (30 adet) marketlerde ortalama olarak 105 TL'den satışa sunuluyor. Kahvaltıların vazgeçilmezi çayın bir kilogramı ise 150 TL'den alıcısını buluyor. Bir kilogram süt ise en uygun fiyatlı olarak 25 TL'den satılıyor. Ekmek ise Ankara fırınlarında 10 liradan vatandaşlara satılıyor.
Türk kahvaltısında yörelere göre çeşitleri artırmak mümkün. Ancak bu fiyatlar baz alındığında dahi birçok tüketici bazı ürünleri alışveriş listesinden çıkarmak durumunda kalıyor.