Karadeniz’in kendine özgü yapısı kaybolabilir!

Deniz suyu sıcaklıklarının küresel çapta artış göstermesi, deniz ekosistemlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Uzmanlar, sıcaklık artışlarının Karadeniz'in ekosistem dengelerini bozarak bölgeyi Akdeniz'e benzer bir hale getirebileceğini belirtiyor. Artan deniz sıcaklıklarıyla birlikte, Akdeniz'e özgü deniz canlılarının Karadeniz'e yayıldığı gözlemleniyor.

KARADENİZ'DE BİYOÇEŞİTLİLİK TEHLİKEDE

Bilim insanları, iklim değişikliği ve deniz sıcaklıklarındaki bu artışın, Akdeniz’den Karadeniz’e göç eden türlerin bölgede egemen olmaya başlamasıyla Karadeniz’in ekosistem yapısında köklü değişimlere yol açabileceğini ifade ediyor. Karadeniz'in doğal habitatını tehdit eden bu türlerin, yerel türler üzerinde baskı oluşturarak biyoçeşitliliği azaltabileceği öngörülüyor.

Bu değişimin Karadeniz’in tuzluluk oranında artışa, su sıcaklıklarında yükselmeye ve yerel türlerin azalmasıyla sonuçlanabileceği vurgulanırken ayrıca, balıkçılık ve deniz ekosistemleri üzerindeki olumsuz etkiler, bölgesel ekonomik faaliyetleri de tehdit ediyor.

Uzmanlar, ekonomik ve ekolojik değişikliklere neden olabilecek bu durumun net etkilerini görebilmek adına veri eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini ve deniz ekosistemlerinin korunması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri