6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Deprem Master Planı çalışmaları kapsamında 200 milyon metrekare alanda mikro bölgeleme çalışmalarına devam ediyor. Bu projeler arasında, Sarıoğlan Tatılı Hendeği'nde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen paleosismoloji çalışması da yer alıyor.
PROF. DR. FİKRET KOÇBULUT: "TERS BİLEŞENLİ BİR FAY"
AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, çalışma hakkında detaylı bilgiler verdi. Koçbulut, "Bu proje, Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinde kazı çalışmaları sonucunda fayın varlığını ortaya koyduk. Şu andaki verilere göre, bu fay ters bileşenli bir faydır." dedi.
YER RADARI VE DRONE KULLANIMI İLE DETAYLI HARİTALAMA
Jeofizik çalışmaları yürüten ekip, yer radarı ve drone kullanarak detaylı haritalar oluşturdu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu, yer radarı hakkında bilgi vererek, "Yer radarı ile yere güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgalar göndererek, yerin bir nevi MR'ını çekmiş bulunduk." diye konuştu.
KAYSERİ'NİN MİKRO BÖLGELEMESİ DEVAM EDİYOR
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, Kayseri'nin depremselliği ile ilgili çalışmaların önemine vurgu yaparak, "Kayseri'nin mikro bölgelemesi de yapılıyor. Aktif faylar yerleşime uygunluk açısından değerlendirilecek. Çalışmalarından dolayı Fikret hocam ve ekibine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
GELECEKTEKİ ÇALIŞMALAR VE BEKLENTİLER
Prof. Dr. Fikret Koçbulut, kazı çalışmaları sonrasında fayın kayma hızı ve deprem üretme aralığı hakkında detaylı bilgi edineceklerini belirtti. Elde edilen sonuçların bölgedeki deprem riski ve yerleşim planlaması açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.