Kira zam oranının netleşmesi için geri sayım: İlk ipucu!

Ev kiralarındaki fahiş artışların önüne geçmek amacıyla 11 Haziran 2022’de devreye sokulan yüzde 25 zam sınırı sona erdi. Bu tarihten itibaren kiralar, tekrar TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre belirlenecek. Yarın açıklanacak enflasyon rakamları, kira zam oranlarını da netleştirecek.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması yüzde 62.51 olarak gerçekleşti. Bu oran, kiralara yapılacak zam için üst sınırı belirleyecek. Açıklanan oran, tavan artış anlamına gelirken, ev sahipleri bu oranın altında bir artış yapabilecekler, ancak üstüne çıkamayacaklar.

HUKUKİ YOLLAR VE ARABULUCULUK

Ev sahipleri, belirlenen yasal oranı yetersiz bulmaları durumunda hukuki yollara başvurabilirler. 5 yılı dolduran kiracılar için kira tespit davası açılabilirken, daha yeni kiracılar için ‘öngörülemeyen bir gerekçe’ varsa kira uyarlama davası açılabilir. Ancak, her iki dava için de öncelikle arabuluculuk sürecinin tamamlanması yasal bir zorunluluktur.

ENFLASYON BEKLENTİSİ KİRA ZAM ORANI İÇİN İPUÇLARI VERİYOR

AA Finans'ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre, 15 ekonomistin ortalama enflasyon beklentisi yüzde 2,28 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,90, en yüksek yüzde 3,00 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 72,68'e ineceği öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi haziranda yüzde 42,61 olarak tahmin edildi. Tüketici Fiyat Endeksi, mayıs ayında yüzde 3,37 artış kaydetmişti.

YENİ KİRA ARTIŞ ORANI YARIN AÇIKLANACAK

Enflasyon rakamlarının yarın açıklanmasıyla birlikte, kira zam oranı da netleşmiş olacak. TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek olan bu oran, kiracılar ve ev sahipleri için yeni kira döneminde uygulanacak artışları belirleyecek.

Ev sahipleri ve kiracılar, yasal sınırlar çerçevesinde hareket ederek, yeni dönemin koşullarına adapte olmaya çalışacaklar. Yeni kira artış oranları, hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından merakla bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri