ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK) et fiyatlarına yüzde 25 zam yapmasının ardından yükselen et fiyatları düşüşe geçti.
Vatandaşın kırmızı ete ulaşmakta zorlandığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara Temsilcisi Sebahattin Bulut, azalan talebin tezgahlara yansıdığını belirtti.
"YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ KASAPLARI VE TÜKETİCİLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Kırmızı etteki fiyat düşüşünün talebi olumlu yönde etkilemediğini de vurgulayan Bulut, "Etlerin tezgahta beklemesiyle birlikte fire oranları artıyor. Kasaplar, maliyetlerini karşılayabilmek için büyük bir mücadele veriyor. Et fiyatlarının düşmesine rağmen yüksek girdi maliyetleri kasapları ve tüketicileri olumsuz etkiliyor. Geçen yıl bu zamanları mumla arıyoruz." dedi.
Kemikli karkas et fiyatlarının 400 liralardan 350 TL'ye gerilediğini dile getiren Bulut, "Artan dükkan kiraları, stopaj, çeşitli vergiler ve en büyük derdi olan elektrik faturaları, kasapların mali yükünü artırıyor. Ayrıca, et alan müşterilerin talep ettiği özel hizmetler de maliyetleri etkiliyor. Jelatin, streç, köpük tabak, kasap kağıdı ve poşet gibi malzemeler, girdi maliyetlerini yükselten unsurlar arasında yer alıyor." diye konuştu.