Kısa boylu insanlara sevindirici haber!

Uzun boylu ve güzel bir fizik herkesin hayalidir. Kadınların uzun boylu olmak için giydiği topuklu ayakkabılar bu sorunu biraz olsun çözüyor. Ancak erkeklerde bu pek mümkün olmuyor. Peki kısa boylu olmanın avantajı nedir? Kısa boylu insanlar daha uzun mu yaşar?

Uzun boylu olmayı çoğu kişi ister ancak maalesef bu herkes için geçerli olmuyor. Son yıllarda tıp dünyasında gelişen teknoloji ile birlikte boy uzatma operasyonları gerçekleşiyor. Kadınlar topuklu ayakkabılar giyerek bu farkı kapatmaya çalışsa da erkeklerde bu mümkün olmuyor.

Fransız ve Amerikalı bilim insanları tarafından yapılan iki ayrı araştırma, insanların boyu ve yaşamı arasında bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Araştırmaya göre boyu kısa olan insanların, boyu uzun olan insanlara göre daha uzun ömürlü olacağı sonucuna varıldı.

Yakın zamanda bir grup Fransız bilim insanının gerçekleştirdiği bu çalışma, IGF-1 ( insülin benzeri büyüme faktörü) geninin bir kopyası eksik olan farelerin normalden daha uzun yaşadığını göstermişti. Bu çalışmaya göre, erkek farelerin yaşamı %26, dişi farelerinki %33 oranında uzamıştı. IGF-1 oranları düşürülmüş olan hayvanların kısa boylu ancak daha uzun ömürlü olduklarını gösteren kanıt sayesinde IGF-1 seviyelerinin hem yaşlanma hem de boy uzunluklarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı.

ABD, New York’taki Albert Einstein Tıp Okulu Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Nir Barzilai ve ekibinin çalışmasındaysa IGF-1 geninin insan ömrüne etkisini belirlemek üzere, yüz yaşlardaki insanlardan ve çocuklardan oluşan bir grup üzerine gene bağlı farklılıklar gözlemlendi.

Ekip uzun yaşamın daima az hormona mı yoksa ilerleyen yaşlarda hormonların azalmasına mı bağlı olduğunu henüz bilmiyor. Temel gerçek, hormon düzeylerinin ve faaliyetlerinin ilerleyen yaşlarda azalıyor olması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri