Kısa filmlerle insan haklarına dikkat çekildi!

10 Aralık Evrensel İnsan Hakları Günü kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından gerçekleştirilen ve 13’üncüsü düzenlenen AB İnsan Hakları Film Günleri’ndeki filmlerin ödülleri sahiplerini buldu. 7-10 Aralık 2023 tarihlerinde Ankara'da devam eden film günleri, 2 gün boyunca Büyülü Fener Sinemasında sinemaseverleri bekliyor olacak.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Her yıl 10 Aralık Evrensel İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor ve bu kapsamda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen 13. AB İnsan Hakları Film Günleri için çekilen kısa filmlerin ödülleri yönetmenlere verildi. İnsan Hakları dalında Labirent kısa filmi ile birincilik ödülünü Yönetmen Selçuk Ören aldı.

“SANAT, İNSAN HAKLARI’NI ANLAMAMIZA ARACI”

Ankara HiltonSA’da düzenlenen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin bu yıl 75’inci yaş günü kısa filmlerle kutlanıyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu bu kapsamda 13’üncüsü düzenlenen AB İnsan Hakları Film Günleri’nde kısa filmlerle farkındalık oluşturmak ve toplumsal olaylara dikkat çekmek için düzenlediği yarışma kapsamında kazanan filmlerin yönetmenlerine ödüllerini dağıttı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Başkanı Alexander Fricke ödül gecesinde açılış konuşmalarını şöyle yaptı:

AB İnsan Hakları Film Günleri’nde sizi ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. 2011 yılından bugüne İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, AB İnsan Hakları Film Günleri’ni ve kısa film yarışmasını düzenliyor. İki etkinlik Avrupa Birliği üye ülkelerinin diplomatik misyonları, kültür merkezlerinin desteğinin yanı sıra kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin katılımından da büyük ölçüde yararlanmaktadır. Sanat camiası, sivil toplum, akademi, medya hepsi burada bulunuyorlar. Bu şekilde sanat aracılığıyla insan hakları meseleleri üzerine düşünmemize, tartışmamıza ve paylaşmamıza aracı oluyorlar. Gerçekten eşi benzeri olmayan bir etkinlik.”

“BU YIL EN YÜKSEK BAŞVURU OLDU”

Sözlerine devam eden Fricke, “Bu yıl İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75’inci yıldönümünü kutluyoruz. Evrensel Beyanname 10 Aralık 1948 yılında Paris’te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiştir. İnsanlık tarihinde gerçek bir dönüm noktasını taşımaktadır. Dünyanın her yerinden farklı kültürlere sahip temsilciler tarafından kaleme alınmıştır. İlk kez evrensel olarak korunması gereken temel insan haklarını ortaya koymaktadır. İnsan Hakları Evrenseldir ve tüm bireyler için geçerlidir. Bugün iki özel ödülümüz olacağı için çok mutluyum. Biri toplumsal cinsiyet eşitliği, diğeri de iklim krizi. Bu yıl ki kısa film yarışmasına bugüne kadar ki en yüksek başvurunun yapılmış olmasından gurur duyuyoruz.” diye konuşmasını sonlandırdı.

3 KATEGORİDE İNCELENEN FİLMLERİN KAZANANLARI ŞÖYLE:

-İklim Krizi Özel Ödülü: Zaman Yolcusu Kreta (Yönetmen; Ilgın Saçan ve Gülşah Özdemir Koryürek)

-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü: Pamuk Prenses ve Cüce (Yönetmen Bora Yavuz Subaşı)

-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mansiyon Ödülü: Çember (Yönetmen Ferhat Ertan)

-İnsan Hakları Üçüncülük Ödülü: Ayakkabı (Yönetmen Sertaç Bozkurt)

-İnsan Hakları İkincilik Ödülü: Fısıltı (Yönetmen Mehmet Onur Kaya)

-İnsan Hakları Birincilik Ödülü: Labirent (Yönetmen Selçuk Ören)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri