Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York'ta düzenlediği basın toplantısında, ada barışına yönelik yeni çabalarını paylaştı.
"KALIPLARIN DIŞINA ÇIKMALIYIZ"
Tatar, "Kıbrıs’ta iki devletin iyi komşuluk ve işbirliği içinde yaşayabileceği sürdürülebilir bir çözüm öneriyorum." dedi. İstikrarlı bir gelecek için tükenmiş müzakere yöntemlerine bağlı kalmamaları gerektiğini vurgulayan Tatar, "Kalıpların dışına çıkmalıyız." ifadesini kullandı.
Aynı zamanda hidrokarbon yatırımları ve su projeleri gibi alanlarda Rum kesimiyle işbirliğine açık olduklarını belirten Tatar, göç dalgalarına karşı ortak hareket etme arzusunu dile getirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme yaptığını aktaran Tatar, müzakere edilmiş bir çözüme olan bağlılığını yineledi ve eşitlik temelinde işbirliğini önerdi.
"60 YILDIR SÜREN İZOLASYON SONA ERMELİ"
Tatar, uluslararası toplumun Kıbrıs halkına yönelik insan hakları ihlallerine son vermesi gerektiğini savunarak, 60 yıldır süren izolasyonun sona ermesi gerektiğini ifade etti. "Mücadelem, halkımın temel insan haklarını geri kazanmaktır; buna asla vazgeçmeyeceğim," dedi.
Kıbrıslı Rum liderin uluslararası hukuka aykırı tutumunu eleştiren Tatar, Güney Kıbrıs mahkemelerinin Türk tarafıyla iş yapan yatırımcılara yönelik tutuklama kararlarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Rum kesiminin turizm faaliyetlerini kısıtlama çabalarının, adadaki insanlar arası temasa ve diyalog girişimlerine zarar verdiğini vurguladı.
"ARTIK FEDERAL BİR ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Tatar, KKTC’nin tanınması gerektiğini ve uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkıyla daha yoğun ilişkiler kurması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, artık federal bir çözümün mümkün olmadığını belirterek, iki tarafı zorla bir arada tutacak bir anlayışa karşı durulması gerektiğini savundu.
Son olarak, Kıbrıs’ın coğrafi konumu dolayısıyla bölgedeki çatışmalardan etkilenme riskine dikkat çeken Tatar, KKTC’nin daha adil bir dünyada söz hakkı olması gerektiğini sözlerine ekledi.