Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: ''Turizm sektöründe büyük bir ilerleme kaydettik''

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2024 yılı ikinci çeyrek turizm verilerini, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında duyurdu. Ersoy, Türkiye'nin turizm sektöründe büyük bir ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Bakan Ersoy, COVID-19 sonrası Türkiye'ye olan ziyaretlerin hızla arttığını belirterek, "Bu yılın ilk altı ayında 26 milyon 137 bin ziyaretçi ile rekor seviyeye ulaştık. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9'luk bir artış anlamına geliyor ve pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 23,6'lık bir artışı işaret ediyor." dedi.

BU YIL İÇİN HEDEF: 60 MİLYON

Türkiye'nin salgın sonrası en hızlı toparlanan ülke olduğunu vurgulayan Ersoy, 2023'te 56 milyon 694 bin ziyaretçi sayısına ulaşıldığını ve bu yıl için hedeflerinin 60 milyon ziyaretçi olduğunu belirtti. Yıl sonu hedefleri doğrultusunda büyüme hızının sürdüğünü ifade etti.

Ersoy, yaz dönemi boyunca Almanya'daki Avrupa Futbol Şampiyonası ve Fransa'daki Yaz Olimpiyatları'nın Türkiye'ye yönelik ziyaretçi sayısını biraz etkilediğine dikkat çekti. Ancak Eylül itibarıyla bu etkinliklerin etkisinin kalkmasıyla birlikte ziyaretçi artışında yeniden bir yükselme görüleceğini öngördü.

2024 YILI İLK ALTI AYINDA 23.7 MİLYAR DOLARLIK BİR TURİZM GELİRİ ELDE EDİLDİ

Çeşme ve Bodrum'daki doluluk oranlarındaki düşüşü değerlendiren Ersoy, bunun sadece Avrupa’daki spor etkinliklerinden kaynaklanmadığını, aynı zamanda Yunan adalarının vize politikalarının ve Türk ziyaretçilerin daha kısa süreli konaklamalarının etkili olduğunu belirtti. Çeşme ve Bodrum’daki sezonun kısa olması ve bölgesel projelerin gecikmesi de bu durumu etkileyen faktörler arasında yer aldı. Ersoy, 2018'de başlatılan Ege Turizm Merkezleri projelerinin daha hızlı ilerleyebileceğini, ancak siyasi engeller nedeniyle sürecin yavaşladığını ifade etti.

Turizmde kişi başı gecelik harcamanın önemine değinen Bakan Ersoy, 2017'de 80 dolar olan kişi başı gelirin, 2024'te 109 dolara yükseldiğini ve bu artışın nitelikli turist stratejisinin başarılı olduğunu gösterdiğini belirtti. 2024 yılı ilk altı ayında 23.7 milyar dolarlık bir turizm geliri elde edildiğini aktaran Ersoy, yıl sonu hedefinin 60 milyar dolar olduğunu vurguladı.

BU YIL 16 OLAN FESTİVAL SAYISI GELECEK YIL 20'YE ÇIKACAK

Ersoy ayrıca, turizm tesisleri konusunda 32 bin 904 konuta belge verildiğini ve bunların 29 bin 789'unun işlemlerinin tamamlandığını açıkladı. Kariye Cami'nde yoğun ziyaretçi talebi nedeniyle 19 Ağustos itibarıyla ziyaretçi yönetim planı uygulanacağına dikkat çekti. Ayrıca, Kültür Yolu Festivalleri çerçevesinde, bu yıl 16 olan festival sayısının gelecek yıl 20'ye çıkacağını duyurdu. Festival kapsamında Pablo Picasso, Sebastiao Salgado, Frida Kahlo, Andy Warhol ve Leonardo Da Vinci gibi ünlü sanatçıların sergileri İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da sanatseverlerle buluşacak.

Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri çerçevesinde Mariinsky Orkestrası, Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası ve Chris Botti gibi uluslararası sanatçıların konser vereceğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri