Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu'nda 2024 bütçesi ve 2022 kesin hesabının görüşüldüğü sunumunda, Türkiye'nin arkeoloji ve turizm alanındaki başarılarına vurgu yaptı. Bakan Ersoy, "Geleceğe Miras" projesiyle Türk bilim insanlarının liderliğinde ve koordinatörlüğünde yürütülen kazı çalışmalarının tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Turizmde sürdürülebilirlik konusundaki başarılarına da değinen Bakan Ersoy, Türkiye'nin Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile yaptığı anlaşma sonucunda 10 binden fazla tesise sürdürülebilir turizm belgesi verileceğini ve Türkiye'nin bu alanda dünya genelinde öncü bir konuma geldiğini belirtti.
Bakan Ersoy, Anadolu topraklarının medeniyet mirasını koruma sorumluluğuyla gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda Ankara, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiğini ve "Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri"nin dünya mirasına dahil edildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin üçüncü kez Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildiğini vurguladı.
Bakan Ersoy, kültür varlıklarının dijitalleştirilmesi konusundaki çalışmalara da değinerek, müzelerde yer alan eserlerin yüzde 82'sinin kimliklendirildiğini ve 5 yıl içinde bütün eserlerin dijital ortama aktarılacağını belirtti. Ayrıca, yurt dışından getirilen eser sayısını 12 bin 119 olarak açıkladı.
Turizm gelirlerindeki artışa da değinen Bakan Ersoy, uygulanan doğru stratejilerle sektörün krizlere daha dayanıklı hale geldiğini ve 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 71 artışla toplam 51,4 milyon ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. Turizm gelirlerinin 2023 yılında 100 dolara yükseldiğini ve 2028 hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini açıkladı.