ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Diyetisyen Ali Baytok, kurban bayramında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları anadolugazete.com.tr’den duyurdu. Baytok, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ikinci dereceden kanserojen kabul edilen kırmızı etin, sağlıklı tüketimi için kesiminden pişirilmesine dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Kesilen etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini, bir süre dinlendirilmesinin sindirimi kolaylaştırdığını belirtti. "Bayramda hemen tüketim eğilimi olsa da, etin bekletilmesi, sertliğinin azalmasına ve daha yumuşak bir hale gelmesine yardımcı olur." diyen Baytok, etin bozulmasını önlemek için buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda ise birkaç ay saklanmasını önerdi.
SAĞLIK SORUNU OLANLAR ÖZELLİKLE DİKKAT ETMELİ
Baytok, kalp-damar, diyabet, kanser, gut, hipertansiyon ve baypas hastalarının kırmızı et tüketiminde doktorlarına danışarak kontrollü bir şekilde hareket etmelerini önerdi. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerin de porsiyon kontrolüne dikkat ederek daha sağlıklı bir bayram süreci geçirmelerinin önemine dikkat çekti.
PORSİYON KONTROLÜ ÖNEM TAŞIYOR
Kırmızı etin protein açısından zengin olduğunu fakat aşırı tüketiminin kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Baytok, "Günlük et tüketimi, kişinin ihtiyacına göre sınırlı olmalıdır. Ortalama bir yetişkin için günde 100-150 gram kırmızı et yeterlidir." dedi.
PİŞİRME YÖNTEMİNİZ NASIL?
Kızartma ve kavurma gibi pişirme yöntemlerinin etin yağını sağlıksız hale getirebileceğini belirten Baytok, haşlama, fırında pişirme veya ızgara gibi daha sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesini önerdi. Baytok, "Etin yüksek ısıda uzun süre pişirilmesi, kansere neden olabilecek bileşenlerin oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle orta ateşte ve kontrollü pişirme süreleri uygulanmalıdır." diye ekledi.
BESİN DENGESİNİ SAĞLAMAK
Kırmızı et tüketirken yanında sebze tüketmenin dengeli bir beslenme sağladığını belirten Baytok, "Sebzeler, etin sindirilmesine yardımcı olur ve vücudun ihtiyaç duyduğu lif, vitamin ve mineralleri sağlar, ve etin biyo yararlılığını artırır.” dedi.
Bayram boyunca çeşitli besin gruplarından faydalanmanın önemine dikkat çeken Baytok, süt ürünleri, tahıllar ve meyvelerin de öğünlerde yer alması gerektiğini vurguladı.