Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli? Kurban nasıl seçilir?

Kurban Bayramı'na günler kala sağlıklı kurban nasıl seçilir, kurban alırken nelere dikkat edilir, kurbanlıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye aratılmaya başlandı. Peki, Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli? Kurban nasıl seçilir?

Kurban Bayramı'na günler kala sağlıklı kurban nasıl seçilir, kurban alırken nelere dikkat edilir, kurbanlıkta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye aratılmaya başlandı. Peki, Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli? Kurban nasıl seçilir?

KURBAN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sağlıklı bir kurbanın seçilebilmesi çok önemlidir. Kurbanın sağlıklı olup olmadığını kurbanın duruşunun canlı olup olmadığından anlaşılabilir.

Kurbanın herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabileceği bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Hayvanın cildinde yara, bere olmamasına çok dikkat etmelisiniz. Tüyleri parlak, düzgün ve yatık olmalı.

Geviş getiren kurbanlık hayvanın sindirim sistemi çalışıyordur, bu da hayvanın sağlıklı olduğunun en iyi göstergesidir.

Kurbanlık hayvan seçiminizde dişi hayvan seçmemeye ekstra özen gösterin. Çünkü, gebelik durumu söz konusu olabilir.

Kurbanlık hayvan çok zayıf olmamalı, neyle beslendiği çok önemlidir. Ancak bunu anlayabilmek de çok kolay değildir. Çünkü, bazı üreticiler, hayvanlara mısır slajı yedirerek işkembelerinin şişmesini sağlıyor. Böylece kurbanlıklar daha ağır çıkıyor.

Kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekmektedir. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkündür.

Kurban alırken hayvanın iki gözünün görmesi de oldukça önemlidir. Eğer bir gözü dahi görmüyorsa o hayvandan kurbanlık olamaz.

Hayvanların kurban olabilmesi için kulaklarının da yerinde olması gerekir.

Kurban edilecek hayvanın kuyruğunun üçte birinin ve boynuzlarının da yerinde olması gerekir.

Kurban edilecek hayvanın ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir.

Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşmektedir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

KURBAN OLARAK HANGİ HAYVAN TERCİH EDİLMELİ?

Kurbanlık; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Yılmaz Öztürk kimdir? MasterChef Türkiye 2023 Yılmaz Öztürk nereli?

Güncel Haberleri