Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 40 Yaşında

Yaşanan pek çok kanlı/kansız olayın ardından KKTC 40 yıl önce bugün, 15 Kasım 1983'te kuruldu…

HAZIRLAYAN: DURSUN ERKILIÇ

Gazze’de bugün yaşanan ve Filistin topraklarını işgali amaçlayan katliamlar, kadim Türk yurdu Kıbrıs Adasında da birçok kez denendi ama başarılamadı. Çünkü arkasında Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti vardı.

MÜLGA OLAN KIBRIS CUMHURİYETİ

Kıbrıs’ı Türksüzleştirmek için girişilen haksızlıklar, hukuksuzluklar son 60 yılda çok kanlı olayların yaşanmasına sebep oldu. Öncelikle, 1960'a gelindiğinde cumhuriyet kurulmasına dair problemler çözülemedi. “Kıbrıs Cumhuriyeti”, Dr. Fazıl Küçük ve Makarios’un imzasıyla 1960’ta kuruldu ama üç yıl içinde mülga bir varlığa dönüştü…

BM Genel Kurulu, (11-17 Aralık 1965’te) ABD ve Avrupa’nın yoğun baskısıyla iki farklı toplumun varlığını görmezden gelerek, cumhuriyetin egemenliğini esas alan öneriyi kabul etti.

YUNANİSTAN’DA DARBE…

21 Nisan 1967'de Yunanistan’da Albay Yorgo Papadopulos'un öncülüğündeki albaylar, darbeyle yönetime el koydu.

BAŞBAKANLARIN GÖRÜŞMESİ

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile Yunanistan Başbakanı Konstantin Kollias, Keşan'da (9 Eylül 1967), Dedeağaç'ta (10 Eylül) buluştu. Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşme talepleri reddedildi.

Türkiye, yürürlükteki anlaşmaların tarafların rızası olmadan değiştirilemeyeceği, Kıbrıs'ta iki toplumdan birinin diğerine egemenlik kurmaması gerektiği, Lozan Anlaşması ile sağlanan dengenin bozulmaması ve Kıbrıs sorununa Enosis dışında çözüm aranması konularında kararlı bir tutum sergiledi. Buna rağmen Yunanistan, Enosis'i gerçekleştirme çabalarına hızlandırdı.

GRİVAS VE TÜRKLERE KATLİAM

1964’teki bunalımı esnasında Ada'ya geri dönen Albay Grivas, örgütlediği Rum Milli Muhafızları ile Boğaziçi ve Geçitkale köylerinde Türkleri katletmeye, yok etmeye kalkıştı.

TÜRKİYE KATLİAMLARA GÖZ YUMMADI

Türkiye hemen harekete geçti. TBMM, 16 ve 17 Kasım 1967'de yaptığı gizli oturumlarda durumu değerlendirdi. 19 Kasım'da hükümete gerekirse ülke dışına asker gönderme yetkisi verildi. Bunun üzerine Donanma Akdeniz'e açıldı. Türkiye, Grivas'ın ve Kıbrıs'ta bulunan 12 bin Yunan askerinin geri çekilmesi koşuluyla müdahaleden vazgeçeceğini duyurdu.

ABD ve BM'nin arabuluculuk çabalarıyla Yunanistan, askerlerini geri çekmeyi kabul etti. Yaşanan kriz, Türkiye ile Yunanistan'ın 2 Aralık 1967'de anlaşmaya varmalarıyla son buldu.

KIBRIS TÜRKLERİNİN ‘YÖNETİMİ’

Anlaşma, yeni bir sürecin kapısını araladı. Kıbrıs Türkleri, 29 Aralık 1967'de 1960 Anayasası tam anlamıyla işletilinceye kadar, “Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi"ni kurdu. Bu yolla “Kendi yönetimlerinin kendilerince sağlanması” amaçlanıyordu. Geçici yönetim, bir süre sonra “Kıbrıs Türk Yönetimi”ne dönüştürüldü. Bu yönetim şekli, “Otonom Türk Yönetimi”nin ilan edildiği 1974 yılına kadar devam etti.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Yunanistan Kıbrıs Adası üzerindeki emellerinden ve Adayı Türksüzleştirme politikasından vazgeçmiyordu. Bunun neticesi olarak; EOKA’cı Nikos Sampson darbesi yaşandı. Buna şiddetle tepki gösteren Türkiye, Kıbrıs Türklerini katliamdan kurtarmak için 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirdi.

KKTC, 40 YIL ÖNCE KURULDU

BM eliyle yürütülen ve tümü Kıbrıs Türkünü boğmayı amaçlayan girişimler sonuçsuz kalınca, 15 Kasım 1983'te de KKTC kuruldu. KKTC’nin 40. Kuruluş Yılını kutluyor, çok yaşa diyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri