Latif Demirci'nin karikatür dünyası Ankara'da

Latif Demirci’nin 1974’ten 2022’ye uzanan karikatür kariyerini kapsayan “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” sergisi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşuyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” başlıklı sergisi, Ankara’da Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin beşinci katında bulunan İş Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 31 Aralık 2024’e kadar açık kalacak olan sergi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. anadolugazete.com.tr olarak bu sergiyi sizler için gezdik ve Latif Demirci’nin mizahi dünyasında bir yolculuğa çıktık.

1974'TE GIRGIRDAN GÜNÜMÜZE

Serginin küratörlüğünü, Latif Demirci’nin kızı Yasemin Demirci ile Gazeteci İhsan Yılmaz üstlenirken, sergi tasarımı ise Emre Senan’ın imzasını taşıyor. Bu retrospektif sergi, Demirci’nin 1974 yılında Gırgır dergisinde başlayan kariyerinden 2022’de yayımlanan son karikatürüne kadar olan çalışmalarını kronolojik ve tematik bir düzenle sunuyor.

O KAHRAMANLARI HATIRLIYOR MUSUNUZ?

Sergide, Latif Demirci’nin yarattığı unutulmaz kahramanlar olan Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Yavlum Mithat ve Mirsat, Press Bey gibi karakterler öne çıkıyor. Ayrıca Demirci’nin Gırgır’dan itibaren çizdiği tüm karikatürlerin orijinalleri, yayımlanmış halleri ve suluboya çalışmaları da sergide yer alıyor. Serginin dikkat çeken diğer unsurları arasında ise Demirci’nin Nokta ve Yeni Gündem dergilerine çizdiği karikatürler ile Hürriyet gazetesinde uzun yıllar devam eden günlük birinci sayfa karikatürlerinden örnekler bulunuyor.

TEMATİK BÖLÜMLER FARKLI ESERLERİ KUCAKLIYOR

Sergi, Demirci’nin sanat yaşamını tematik bölümlerle ele alıyor. “Çiçeği Burnunda,” “Mikrop Macerası,” “Canavar Koyun Orhan,” “Muhlis ve Arap Kadri Doğuyor,” “Mithat Bağımsızlığını Elde Ediyor” gibi bölümler, ziyaretçilere Demirci’nin çizim dünyasının gelişimini gösteriyor. Latife Tekin’in Berci Kristin Çöp Masalları romanı için çizdiği özel çalışmalar ve insan-hayvan ilişkisini mizahi bir dille ele aldığı National Geoglathif albümünden eserler de sergide sergileniyor.

SERGİYE EŞLİK EDEN KİTAP

Sergiye eşlik eden bir kitap da Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılacak. İhsan Yılmaz’ın hazırladığı bu kitabın içeriğinde Latif Demirci’ye dair anılar, fotoğraflar ve karikatürler yer alıyor. Latife Tekin, Hasan Bülent Kahraman, Turgut Çeviker gibi pek çok önemli ismin anılarıyla katkı sunduğu bu eser, Demirci’nin sanat yaşamına derin bir bakış sunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri