MasterChef’in bu akşamki bölümünde yarışmacılar Karadeniz yöresine ait Laz Böreği tatlısını yapacak. İşte tam ölçülü Laz Böreği tarifi!
LAZ BÖREĞİ MALZEMELERİ
Hamur İçin
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Muhallebi İçin
- 4 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet yumurta sarısı
- Şerbet İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
Üzeri İçin
- 200 gram tereyağı (eritilmiş)
- Pudra şekeri (servis için)
LAZ BÖREĞİ HAZIRLANIŞI
Hamurun Yapılışı
- Unu geniş bir kaba alın ve ortasında bir havuz oluşturun.
- Havuzun içine su, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyin.
- Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamuru 12 eşit bezeye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
Muhallebinin Hazırlanışı
- Süt, toz şeker, un ve nişastayı tencereye alıp sürekli karıştırarak pişirin.
- Karışım kaynamaya başladığında altını kısın ve vanilin, tereyağı ve yumurta sarılarını ekleyin.
- Muhallebi kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edin, ardından ocaktan alın.
- Şerbetin Hazırlanışı:
- Su ve toz şekeri bir tencereye alıp kaynatın.
- Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.
- Ocaktan alıp şerbeti soğumaya bırakın.
Laz Böreğinin Hazırlanması
- Dinlenen bezeleri unlu bir zeminde ince yufkalar haline getirin.
- Yağlanmış fırın tepsisine bir yufka serin ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün.
- Bu işlemi 6 yufka için tekrarlayın.
- Hazırladığınız muhallebiyi yufkaların üzerine dökün ve eşit şekilde yayın.
- Kalan 6 yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp muhallebinin üzerine serin, her yufka arasına tereyağı sürmeyi unutmayın.
- Böreği dilimleyin ve kalan tereyağını üzerine gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğumuş şerbeti dökün.
- Şerbetini çektikten sonra böreği pudra şekeri ile süsleyip servis yapın.