Lozan Barış Antlaşmasının maddeleri nelerdir? Lozan Barış Antlaşması 2023'te bitince ne olacak?

Türkiye'nin kuruluş aşamasında itilaf devletleri ile imzalanan Lozan Barış Antlaşması, önemini koruyor. Özellikle Cumhuriyet'in 100. yılında Lozan Barışı'nın biteceğine dair oluşan söylentiler Lozan Barışı'nın daha çok merak edilmesine sebep oldu. Peki, Lozan Barış Antlaşmasının maddeleri nelerdir? Lozan Barış Antlaşması 2023'te bitince ne olacak? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti devletinin diğer dünya devletleri tarafından tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması Türkiye'nin 100. yılı olan 2023 yılında vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının bir göstergesi olan Lozan Barış Antlaşması'nın maddeleri nelerdir? Lozan Lozan Barış Antlaşması 2023'te bitince ne olacak? Detaylar haberimizde...

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI NEDİR?

Lozan Anlaşması, resmi adıyla "Türkiye Cumhuriyeti ile İtilaf Devletleri arasında 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Anlaşması" ya da kısaca "Lozan Barışı," Türkiye'nin bağımsızlığını ve egemenliğini tanıyan bir anlaşmadır. Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesiyle ilgili olarak gerçekleşen I. Dünya Savaşı'nın sonuçlarını düzenlemek amacıyla yapıldı.

Lozan Anlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında elde edilen zaferlerin ardından Türk heyeti ile İtilaf Devletleri arasında 1923 yılında İsviçre'nin Lozan şehrinde yapıldı. Anlaşma, Türkiye'nin bağımsızlığını tanıdı ve sınırlarını belirledi. Ayrıca, Türk hükümetine çeşitli haklar ve yükümlülükler verdi.

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ MADDELERİ NELERDİR?

Lozan Anlaşması'nın başlıca hükümleri şunlardır:

  • Türkiye'nin sınırları belirlendi ve tanındı.
  • Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını reddetti ve bu konuda tazminat ödemesi gerekmeyeceği kabul edildi.
  • Kapitülasyonlar kaldırıldı.
  • Misak-ı Milli sınırları içindeki azınlıkların hakları korundu.
  • Boğazlar (Boğaziçi ve Dardanelles) uluslararası bir rejim altında yönetilmek üzere Türkiye'ye bırakıldı.
  • Türk ve Yunan nüfus mübadelesi düzenlendi.

Lozan Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve uluslararası tanınırlığını sağlamıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin modern tarihinde büyük bir dönüm noktasıdır ve ülkenin uluslararası ilişkilerini şekillendirmiştir.

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI 2023'TE BİTECEK Mİ?

Lozan Barış Antlaşması, Türkiye'nin bağımsızlığını ve egemenliğini kabul eden ve bu kaynakları serbestçe yönetme hakkını tanıyan bir metin olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla, Türkiye bu kaynakları ulusal çıkarları doğrultusunda kullanma özgürlüğüne sahiptir.

Lozan Barış Antlaşması'nda antlaşmanın ne zaman biteceğine dair bir madde bulunmamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri