Malazgirt'te tarihi buluntular: Bakan Ersoy'dan önemli açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı'nda yapılan kazılarda savaş izleri taşıyan çok sayıda ok ucunun bulunduğunu duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Ersoy, Malazgirt Savaşı'nın yaşandığı topraklarda tarihi bulguların gün yüzüne çıkmaya devam ettiğini belirtti. Ahlat Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılarda elde edilen bu bulguların, Malazgirt Savaşı'nın izlerini gün yüzüne çıkardığını ve tarihe ışık tuttuğunu ifade etti.

KAZI ÇALIŞMALARI VE BULGULAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2020 yılında başlattığı proje kapsamında, 12 üniversiteden 40'a yakın akademisyenin katılımıyla yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı. 2024 yılı kazı çalışmalarında Malazgirt, Afşin ve Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde stratejik noktalarda elde edilen bulgular, bölgenin tarihi önemini yeniden ortaya koydu.

AFŞİN MEZARLIK ALANI: 11. YÜZYIL İZLERİ

Afşin Mezarlık Alanı'nda yapılan kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğu düşünülen mezarlar ortaya çıkarıldı. 2024 yılı itibarıyla 51 mezarın gün yüzüne çıkarıldığı belirtilirken, bazı mezarlarda anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ait kalıntılara ulaşıldığı ifade edildi.

MALAZGİRT TARİHİ MÜSLÜMAN MEZARLIĞI: SAVAŞIN İZLERİ

Malazgirt ilçe merkezinde yer alan ve bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda yapılan kazılarda, savaş izlerini taşıyan önemli bulgular elde edildi. İslami ölü gömme geleneklerine uygun taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler bulundu. Bu bulgular, Malazgirt Savaşı sırasında bu bölgenin bir çatışma noktası olduğunu kanıtlıyor.

GÜNBELİ KÖYÜ KAZILARI: SAVAŞIN İZLERİ

Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyünde yapılan kazı çalışmalarında, Malazgirt Savaşı'nın izleri ortaya çıktı. 2023 yılında Ahlat Müze Müdürlüğü'ne teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, 2024 kazılarında aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor.

Bakan Ersoy, kazı çalışmalarının tarihi anlamda büyük önem taşıdığını ve Malazgirt Savaşı'nın detaylarını gün yüzüne çıkararak köklü geçmişimize ışık tuttuğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri