MASAK, FETÖ/PDY'nin finansal yapısına yönelik soruşturmalara 17-25 Aralık 2013 olaylarından sonra savcılıklar ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaparak başladı. 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar mali soruşturmalar yoğunlaştırılırken örgütün finansal sektördeki önemli bağlantılı şirketlerine kayyum atandı. Bu çerçevede, FETÖ'nün en önemli finansal aracı olan Asya Katılım Bankası AŞ, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY'nin finansal yapısına yönelik çalışmalar büyük bir ivme kazandı ve örgüt, yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle kısa sürede yurt içindeki ekonomik varlıklarını kaybetti. Bu süreçte, örgütle bağlantılı eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları kapatılırken ilgili kanunlar çerçevesinde bağlantılı şirketlere de TMSF tarafından kayyum atandı.
Bu dönemde 35 sağlık kurumu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı. Toplam aktif büyüklüğü 42,3 milyar lira olan 784 şirket, TMSF'nin yönetimine geçti. Ayrıca, FETÖ/PDY'nin finansal yapısını oluşturan insan kaynağına da müdahale edildi.
MASAK, bu kapsamda, kara para aklama ve terörün finansmanı suçlarına ilişkin toplanan verileri analiz ederek ilgili birimlere iletiyor. Kurum, kolluk ve adli birimlerle işbirliği yaparak, FETÖ/PDY yapılanmasında yer alan kişilere yönelik mali analiz raporları düzenliyor.
Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ile terörizm kaynaklı mal varlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Türkiye'deki mahkemelerce terör örgütü olduğuna karar verilen kişi, kuruluş veya organizasyonların mal varlığının dondurulmasına, MASAK Başkanlığı'nın yürüttüğü Değerlendirme Komisyonu'nun önerisi üzerine Hazine ve Maliye ile İçişleri Bakanları karar veriyor.
Bugüne kadar alınan 3 mal varlığı dondurma kararında, FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında toplam 655 kişinin yurt içindeki mal varlığı donduruldu. Ayrıca, 203 kişi hakkında yabancı ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması talebi ilgili ülkelere iletildi.
FETÖ/PDY kapsamında dondurulan mal varlıklarının toplam değeri 3 milyar 505 milyon 877 bin 288 lira, 2 milyon 93 bin 636 dolar, 263 bin 487 euro ve 106,77 gram altın olarak belirlendi. Bu kapsamda, 739 gayrimenkul, 66 araç, 1 yat ve 125 ticari sicil kaydı da dondurulan varlıklar arasında yer aldı.
MASAK, 2023 sonuna kadar FETÖ/PDY kapsamında 80 bin 51 analiz dosyasını tamamlarken bu dosyalar kapsamında toplam 318 bin 99 gerçek ve tüzel kişi hakkında hazırladığı analiz raporlarını adli makamlara sundu.
MASAK, kara para aklama ve terörün finansmanı suçlarıyla mücadele kapsamında dünya genelindeki muadil mali istihbarat birimleriyle işbirliği içinde çalışmalarını sürdürüyor. 2023 sonuna kadar FETÖ/PDY kapsamında 471 gerçek ve tüzel kişiyle ilgili olarak yurt dışı mali istihbarat birimlerine bilgi paylaşımı veya bilgi talebinde bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, şüpheli işlemleri 7 iş günü süreyle askıya alma yetkisine sahip. 2023 yıl sonuna kadar FETÖ/PDY şüphesi bulunan 1793 işlemde askıya alma kararı verildi.