MasterChef’in bireysel dokunulmazlık oyununda şefler, yarışmacılardan Fransız mutfağının klasik tatlısı krem karameli hazırlamalarını istedi. Görsel açıdan oldukça etkileyici ve lezzetiyle büyüleyen krem karamelin tarifi ve püf noktalarını öğrenmek ister misiniz? İşte, evde kolayca yapabileceğiniz krem karamel tarifi ve başarılı bir sonuç elde etmeniz için bilmeniz gereken püf noktaları...
Krem Karamel İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 litre (5 su bardağı) süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 6 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- Yarım limon kabuğu rendesi
- Karameli İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 yemek kaşığı su
Karamelin Hazırlanması:
İlk olarak, karamel için 1 su bardağı toz şekeri geniş bir tavaya alın.
- Şekerin üzerine 5 yemek kaşığı suyu ekleyin ve karıştırmadan kenara bırakın.
- Bir süre sonra şeker eriyip renk değiştirmeye başlayacaktır.
- Hafif bir kahverengi tonuna ulaştığında karışımı karıştırın ve açık kahve rengine dönünce ocaktan alın.
- Hazırladığınız karameli ısıya dayanıklı kaselerin tabanına eşit şekilde dökün ve karamelin donması için bir kenarda bekletin.
Krem Karamel Karışımının Hazırlanması:
- Ayrı bir kapta 6 adet yumurtayı ve 1 su bardağı toz şekeri köpürene kadar çırpın.
- Vanilya ve rendelenmiş yarım limon kabuğunu da ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Ardından, yavaş yavaş 1 litre sütü ekleyin ve karışımı sürekli karıştırın.
- Karışımın yüzeyinde oluşan köpükleri bir kepçe yardımıyla sıyırarak alın.
- Bu işlem, tatlının daha pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.
Krem Karamelin Fırınlanması:
- Hazırladığınız karışımı, tabanında karamel bulunan kaselere eşit şekilde paylaştırın.
- Kaseleri, derin bir fırın tepsisine dizin.
- Tepsinin içerisine kaselerin yarısına gelecek kadar kaynar su ekleyin.
- Krem karamelleri, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dakika kadar, üstleri hafifçe kızarana dek pişirin.
- Pişirme süresi sonunda krem karamelleri fırından çıkarın ve oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
- Sonrasında üzerlerini streç film ile kapatarak en az 4 saat buzdolabında dinlendirin.
Dinlenmiş krem karamellerin kenarlarını dikkatlice bir bıçak yardımıyla kaseden ayırın.
- Kaseleri ters çevirerek tatlıları servis tabaklarına alın.
- Arzu ederseniz, üzerine çilek, frenk üzümü veya böğürtlen gibi meyveler ekleyerek görselliği artırabilirsiniz.
KREM KARAMELİN PÜF NOKTALARI:
- Krem karamel karışımını kaselere dökmeden önce 2 kez süzmek, tatlının daha pürüzsüz ve ipeksi bir dokuya sahip olmasını sağlar.
- Karameli hazırladıktan sonra hemen kaselere dökmek ve donmaya bırakmak, tatlının mükemmel kıvama ulaşması açısından önemlidir.
- Fırında pişirirken, tepsideki suyun kaynar olmasına ve tatlıların bu suyun buharında eşit şekilde pişmesine dikkat edin. Bu sayede tatlınız hem eşit pişecek hem de yumuşak bir kıvam elde edeceksiniz.