Mayıs ayında dünya genelinde sel felaketleri can aldı

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte etkisini artıran mevsim yağışları, birçok ülkede şiddetli sellere ve ciddi kayıplara yol açtı. Afganistan, Brezilya ve Endonezya başta olmak üzere pek çok ülkede meydana gelen sel felaketlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 1000'e yaklaştı.

Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde son haftalarda etkili olan şiddetli yağışlar, büyük çapta sellere neden oldu. Bu sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 400'ü geçti. Bağlan, Badahşan ve Tahar vilayetlerinde ağır kayıplar yaşanırken, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) sellerden etkilenenlerin yaşamlarını sürdürmekte zorluk çektiğini belirtti. Altyapı yetersizliği, can ve mal kayıplarını artıran önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde etkili olan yağışlar, geniş çapta sellere yol açtı. Mayıs ayında yaşanan sellerde 158 kişi hayatını kaybederken, 2 milyon 300 bin kişi sel felaketinden etkilendi. Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite, trajedinin büyüklüğü nedeniyle 180 günlük "felaket durumu" ilan etti.

ENDONEZYA: YANARDAĞ PATLAMASI SONRASI SEL FELAKETİ

Endonezya'nın Batı Sumatra eyaletinde Marapi Yanardağı'nın patlaması sonucu oluşan kaya, kül ve toprak yığını, muson yağmurları ile birlikte kayarak sel felaketine yol açtı. Bu olayda 67 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce ev hasar gördü.

SEL HASTALIKLARA YOL AÇTI

Afrika kıtasında Kenya'da mayıs ayında etkili olan şiddetli yağışlar, 277 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Yaklaşık 411 bin kişi olumsuz hava koşullarından etkilenirken, 56 bin aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kenya'nın Tana River bölgesinde sel sularının içme ve kullanma sularına karışması sonucu kolera vakalarının tespit edildiğini açıkladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ise seller, 470 binden fazla kişiyi etkiledi. Tarım arazileri hasar görürken, yollar kapandı ve birçok kişi evlerini terk etti. Bu felaketler kolera ve tifo gibi hastalıkların yayılmasına neden oldu.

ERMENİSTAN VE İRAN: SELLER CAN ALDI

Ermenistan'ın kuzeyindeki Lori ve Tavuş bölgelerinde şiddetli yağışların nehirleri taşırması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı, 232 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu. İran'da da aşırı yağışların yol açtığı sellerde 61 kişi öldü.

AVRUPA: ALMANYA, İTALYA VE FRANSA'DA SEL ALARMI

Almanya'nın Saarland eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar, sel ve su baskınlarına yol açtı. Saarbrücken başta olmak üzere birçok bölgede su baskınları nedeniyle binalar boşaltıldı. İtalya'nın kuzey bölgelerinde aşırı yağışların yol açtığı sel ve taşkınlarda bir kişi yaşamını yitirdi. Lombardiya ve Veneto bölgelerinde gündelik hayat olumsuz etkilenirken, tarım arazileri su altında kaldı. Fransa'nın kuzeydoğusundaki Moselle vilayetinde de şiddetli yağışlar birçok yerleşim yerini su altında bıraktı. Boulay kasabası selden en fazla etkilenen bölgeler arasında yer aldı. İngiltere, İskoçya ve Galler'de de şiddetli yağışlar nedeniyle sel uyarıları yapıldı.

Mayıs ayında dünyanın farklı bölgelerinde etkisini gösteren şiddetli yağışlar, sel felaketlerine ve ciddi kayıplara neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri