Maymun çiçeği virüsü, Ortopoksvirüs cinsine ait olup, daha çok Orta ve Batı Afrika'da rastlanan zoonotik bir hastalıktır. İnsanlar genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları veya vücut sıvıları ile doğrudan temas sonucu virüsü kaparlar. Hastalığın belirtileri ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk olarak kendini gösterir. Ayrıca, yüz, eller, ayaklar ve ağızda başlayan döküntüler zamanla içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür.
Mpox virüsü, çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı virüs ailesine ait olsa da, etkileri genellikle daha hafif olup nadiren ölümcül olur. "Maymun çiçeği hastalığı" olarak adlandırılsa da, hastalığın kesin kaynağı bilinmemektedir; ancak, Afrika kemirgenleri ve primatların (örneğin maymunlar) bu virüsü taşıyıp insanlara bulaştırabildiği bilinmektedir.
İlk insan vakası 1970 yılında rapor edilmiştir, ancak virüsün adı 2022 salgını ile dünya çapında daha geniş bir tanınırlığa kavuşmuştur. Belirtiler genellikle 2-4 hafta sürer ve genellikle kendi kendini sınırlayan bir hastalık olarak kabul edilir. Yaygın belirtiler arasında ateş, kaşıntılı deri döküntüsü, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik bulunur. Hastalığın şiddeti vakadan vakaya değişebilir ve bazı durumlarda daha ağır seyredebilir.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
- Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme
- Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)
- Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması
- Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas
- Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir.
MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.
- Ateş
- Lenf düğümlerinde şişme
- Halsizlik
- Kas ve sırt ağrısı
- Baş ağrısı
- Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)
- Üşüme ve titreme