MEB duyurdu: Artık ilkokullarda sınav olmayacak!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yayımladığı hazırlık genelgesi ile önemli değişiklikler duyurdu. Bu yeni yaklaşımla, ilkokullarda geleneksel sınav saati uygulaması kaldırılırken, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme sistemi hayata geçirilecek.

MEB'in genelgesine göre, yeni dönemde ilkokullarda sonuç odaklı ölçme sisteminden, süreç odaklı ölçme sistemine geçilecek. Bu sistemle birlikte, öğretmenler ders etkinlikleri sırasında öğrencileri sürekli olarak değerlendirecek. Öğrencilerin verilen yönergeleri anlaması, doğru adımlar atması ve görevleri yerine getirmesi öğretmenler tarafından anında geri bildirimlerle takip edilecek.

İLKOKULLARDA SINAV SAATİ KALDIRILDI

Yeni sistemle birlikte ilkokullarda sınav saati uygulaması tamamen kaldırıldı. Artık tüm sınıf kademelerinde ölçme ve değerlendirme, süreç odaklı öğrenme yaklaşımıyla yapılacak. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinlikler, katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme gibi ölçme araçlarıyla izlenecek.

MUHAKEME VE AKIL YÜRÜTME BECERİLERİNE ODAKLANILACAK

Sınavlara hazırlık ve sınav başarısı için öğrencilere test çözdürme uygulamasının yerini, muhakeme ve akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesine yönelik "durum değerlendirmesi" alacak. Bu sayede öğrencilerin düşünme yetenekleri ve problem çözme becerileri üzerinde durulacak.

EK KAYNAK ALDIRILMASINA SIKI TEDBİRLER

Genelgede, öğrencilerin gereksiz ek kaynaklarla yüklenmemesi için mevcut kaynaklar dışında ek kaynak aldırılmaması yönünde sıkı tedbirler alınacağı belirtildi. Bu tedbirlerle, öğrencilerin sadece gerekli materyallerle eğitim görmeleri sağlanacak.

VELİLERE DÜZENLİ BİLGİLENDİRME

Okul-aile iş birliğini güçlendirmek amacıyla, veliler yeni dönemde okullarda yürütülen çalışmalar ve uygulamalar hakkında düzenli olarak bilgilendirilecek. Bu bilgilendirmelerle velilerin okul süreçlerine daha etkin katılım sağlamaları hedefleniyor.

KAYIT PARASI UYGULAMASI KALDIRILIYOR

Öte yandan, okullarda sınıf mevcutlarında azalma görülmesi durumunda, şubelerin birleştirilmesi gibi düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, "kayıt parası" veya başka bir isim altında velilerden zorunlu ücret talep edilmesi gibi uygulamalar tamamen ortadan kaldırılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri