Mehmet Akif Ersoy, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğdu, Arnavut kökenli bir aileye mensup olan Ersoy, eğitimine Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde başladı, dil konusundaki başarısıyla dikkat çekti ve Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca derslerinde birinci oldu. Ziraat Bakanlığında memur olarak göreve başlayan Ersoy, veteriner hekimlik eğitimi de aldı. Spora ilgi gösteren ve edebiyata tutkulu olan Ersoy, çeşitli dergilerde yazıları ve şiirleriyle yer aldı. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de görev yaptı ve halkı vatanı savunmaya çağırdı.
MEHMET AKİF ERSOY'UN ESERLERİ
En bilinen eseri Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olan "İstiklâl Marşı"dır. Ayrıca "Çanakkale Destanı", "Bülbül", ve "Safahat" adlı yedi şiir kitabındaki eserleriyle de tanındı. Milli ve manevi değerlere vurgu yapan şiirleriyle Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine destek oldu.
MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞI
Mehmet Âkif Ersoy'un, Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in teklifi üzerine yazdığı İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından ulusal marş olarak kabul edildi.
MEHMET AKİF ERSOY'UN ÖLÜMÜ
Sağlık sorunları nedeniyle Mısır'a yerleşen Ersoy, burada Türkçe dersleri vermiş ve Kur'an yorumlaması yaptı. Ancak Türkiye'ye dönme isteğini hiçbir zaman gizlemedi. 27 Aralık 1936 tarihinde, şeker hastalığı ve karaciğer sirozu nedeniyle Mısır'da hayatını kaybetti.