Memur ve memur emeklisinin zam oranı yarın belli olacak!

Türkiye'de milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammını belirleyecek enflasyon oranları yakından takip ediliyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 4 aylık enflasyon oranlarını ve yarın açıklanacak mayıs enflasyonu öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu

Memur ve emekliler, yılda iki kez toplu sözleşme zammı alırken, enflasyon farkı da bu zamma ekleniyor. İlk 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak açıklanmıştı ve mayıs ayı enflasyonunun belirlenmesiyle 5 aylık enflasyon farkı netleşecek. TÜİK, mayıs enflasyonunu 3 Haziran'da açıklayacak.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, memur ve memur emeklilerinin ocak ve temmuz aylarında iki kez zam aldığını hatırlatarak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak memur maaşlarının toplu sözleşme baz alınarak belirlendiğini vurguladı. Karakaş, "Bugün itibariyle 4 aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak hesaplandı. Merkez Bankasının beklenti anketlerinde göz önünde bulundurduğumuzda, 6 aylık enflasyon farkının yüzde 25 olacağını söyleyebiliriz. Ancak memur ve memur emeklilerinde toplu sözleşme baz alındığı için zam oranının yüzde 19,5 ile yüzde 20,50 arasında olması, yani yuvarlak olarak yüzde 20'lik bir zam almaları kuvvetle muhtemel" dedi. Kesin sonuç ise 3 Temmuz'da açıklanacak.

MAAŞ EŞİTLEMESİ BEKLENTİSİ

Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle maaş eşitlemesi yönünde bir beklenti içerisinde. Karakaş, geçmiş dönemlerde maaş eşitlemesi yapıldığını belirterek, "En son 2023 Aralık ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı memur emeklileriyle eşitlenmişti. Şu anda da memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle eşitlenerek yüzde 20 yerine yüzde 25 oranında zam beklentisi içindeler" ifadelerini kullandı.

REFAH PAYI VE DEVLET DESTEĞİ

Karakaş, ekonomi yönetiminin zam konusunda yasal düzenlemelere tabi kalacağını düşündüğünü belirtti. "Edindiğimiz bilgiye göre, özellikle ekonomi yönetimi, yapılacak zamların yasal düzenlemeler çerçevesinde olacağını, üzerinde eşitleme, refah payı veya devlet desteği verilmemesi yönünde görüşlerin ağırlık kazandığını söyleyebiliriz. Bu anlamda memurlara yüzde 20 civarında zam yapılması kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla çalışan memurlara refah payı veya devlet desteği olmayacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri