Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıkladı: Uzmanların beklentilerine paralel geldi!

Merkez Bankası merakla beklenen Ekim ayı faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar ile birlikte faiz oranı, üst üste yedinci ayda da değişmeden sabit kalmış oldu.

ENFLASYON BELİRSİZLİKLERİ ARTIYOR

Merkez Bankası, karar sonrası yaptığı açıklamada, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde bir miktar yükselme yaşandığını belirtti. Üçüncü çeyrekte yurt içi talebin yavaşlamasının, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığına dikkat çeken banka, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliklerin veri akışıyla birlikte arttığını ifade etti. Özellikle hizmet enflasyonunda yılın son çeyreğinde bir düşüş beklendiği vurgulandı.

SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK

Merkez Bankası, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının, dezenflasyon süreci açısından risk oluşturmaya devam ettiğini belirterek, sıkı para politikası duruşunun süreceğini açıkladı. Aylık enflasyonun kalıcı ve belirgin bir düşüş göstermesi sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacak. Eğer enflasyonda beklenmedik bir bozulma görülürse, Merkez Bankası para politikası araçlarını daha etkili bir şekilde kullanma sinyali verdi.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ KARŞILANDI

Piyasalarda faizin sabit tutulacağına dair beklentiler, AA Finans’ın anketine katılan 16 ekonomistin tamamı tarafından öngörülmüştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi ise ekonomistlerin medyan tahminine göre yüzde 47,50 seviyesinde bulunuyor. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede sıkı duruşunu sürdüreceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

İLAVE ADIMLAR GELEBİLİR

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla desteklenebileceği belirtilirken, likidite koşullarının yakından izleneceği vurgulandı. Bu süreçte, sterilizasyon araçları da etkili bir şekilde kullanılmaya devam edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri