Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı faiz kararını duyurdu. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararını aldı. Haziran ayında da aynı karar alınmıştı. Ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda, faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Yaşar Fatih Karahan liderliğinde toplandı ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, ekonomistlerin beklentisi doğrultusunda geldi.

ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİ VE PARA POLİTİKASI

Merkez Bankası, faiz oranlarına ilişkin duyurusunda, Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiğini ve Temmuz ayında ise yönetilen ve yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelerin etkisiyle geçici bir artış beklediklerini belirtti. Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörüldü.

Açıklamada, yurtiçi talebin yavaşlamaya devam ettiği, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, enflasyon beklentilerinin, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu ifade edildi.

PARASAL SIKILAŞTIRMANIN ETKİLERİ

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte olup, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileneceği vurgulandı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasının sıkılaştırılacağı ifade edildi.

KREDİ BÜYÜMESİ VE MAKRO FİNANSAL İSTİKRAR

Merkez Bankası, kredi büyümesi ve kompozisyonunu göz önünde bulundurarak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığını açıkladı. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceği belirtildi.

Likidite koşullarının yakından izleneceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

KARARLI DURUŞ VE GELECEK ADIMLAR

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini vurguladı. Enflasyon ve ana eğilime ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı belirtildi.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını da ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri