Merkez Bankası tahminiyle beraber şartlar değişebilir: Memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?

Merkez Bankası, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak koruduğunu açıkladı. Bu tahmin, memur maaşları ve SSK ile BAĞ-KUR emekli aylıkları için olası zam oranlarını da şekillendiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının ilk yedi ayında enflasyon oranı yüzde 28,76 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılına ilişkin üçüncü enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 ile yüzde 42 arasında gerçekleşmesinin beklendiğini, orta noktanın ise yüzde 38 olarak tahmin edildiğini belirtti. Karahan, enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerileyeceğini öngördüklerini söyledi.

MEMUR MAAŞ ZAMMI YÜZDE 6'DA KALABİLİR

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine dayalı olarak memur maaşlarına yönelik olası zam senaryoları gündemde. 2024 yılı başında memur maaşlarına yapılan yüzde 49,25’lik zam ve temmuz ayında eklenen yüzde 19,31’lik zam ile birlikte, temmuz zammının içinde yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı bulunuyor. Temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranının yüzde 10’u aşması durumunda, memurlara bu fark ödenecek ve üzerine toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı eklenecek.

Ancak, yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 seviyesinde gerçekleşmesi durumunda, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı yüzde 10’un altında kalacağından, memur maaşlarına yalnızca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 37,3’ün altında kalması halinde, ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam oranı da yüzde 6’da sabit kalacak.

Merkez Bankası’nın tahmini olan yüzde 38’lik yıl sonu enflasyon oranının gerçekleşmesi durumunda, memur maaşlarına hem enflasyon farkı hem de toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda yüzde 6,62 oranında bir artış yapılacak. Enflasyonun yüzde 42 olarak gerçekleşmesi durumunda ise memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 9,71 oranında bir zam yapılması bekleniyor.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN ZAM TAHMİNLERİ

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için de Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini zam oranlarını etkiliyor. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 34 olarak gerçekleşmesi durumunda, emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 7,43 olacak. Eğer enflasyon yüzde 38 seviyesinde gerçekleşirse, zam oranı yüzde 10,64’e yükselecek. Enflasyonun yüzde 42 olması halinde ise emekli maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 13,85 olarak öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri