Anneannelerimizin, dedelerimizin zamanında yaz meyve ve sebzesi yaz mevsiminde, kış meyve ve sebzesi ise kış mevsiminde tüketilirdi. Hatta yaz mevsiminde yetişen meyve ya da sebzelerin kurutulması, reçel yapılması veya konserve şeklinde saklanması da ürünlerin tazeliğini kaybetmeden yiyebilmek içindi.
MEVSİMSEL BESLENMENİN AVANTAJLARI
Şimdilerde ise yurdun her yerinde kışın yetişmeyen çilek, üzüm, domates, salatalık gibi meyve ve sebzeleri satın almak mümkün almak hale geldi. Ulaşımı kolay ama tüketilmesi tavsiye edilmeyen bu ürünleri neden tüketmemeliyiz? Çünkü, mevsimsel beslenme hem insan sağlığı hem de gezegen sağlığı için daha olumlu bir etki yaratıyor. Bu bağlamda, mevsiminde meyve ve sebze tüketmek, bu besinlerin en iyi şekilde yetişebilmesi için uygun koşulların bulunmasından kaynaklanan sağlık avantajları sunuyor.
TARIM İLAÇLARI KULLANILIYOR
Özellikle mevsim dışında tüketilen besinlerin, örneğin turfanda veya sera gibi yapay ortamlarda yetiştirilenlerin, tohumlarında olumsuz değişikliklerin olduğu yapılan araştırmalar sonunda kanıtlandı. Kış aylarında yağan yağmurlar altında yetişen bir meyve ile serada yetiştirilen bir meyvenin besin değeri ve kalitesi arasında belirgin bir fark ortaya çıkıyor. Ayrıca, mevsim dışında üretilen meyve ve sebzelerin daha uzun raf ömrüne sahip olabilmesi ve hızlı bir şekilde yetişebilmesi için tarımsal ilaçların kullanıldığı yaygın uygulamalar yapılıyor ve bu gelecek nesiller için bir tehdit unsurunu barındırıyor!