31 Mart 2024 yerel seçimlerinde halk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirmesiyle, 20 Şubat 2018 tarihinde kurulan Cumhur ittifakının bileşenleri Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hüda-Par liderlerine sarı kart gösterdi.
5 Mayıs 2018 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi arasında kurulan Millet İttifakı'nın iki büyük partisinin genel başkanlarına da kırmızı kart gösterdi.
14 Mayıs 2023 Milletvekilliği Genel Seçiminde Cumhur İttifakı yüzde 49,50 ile 26 milyon 934 bin 455 oy ve 323 milletvekili ile Parlamento'ya girerken; Millet İttifakı yüzde 35,04 oy ile 19 milyon 63 bin 781 oy ve 212 milletvekili çıkarmıştı. İkinci tura kalan ve 28 Mayıs tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,18, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ise kullanılan toplam oyların yüzde 47,82 almıştı.
ERDOĞAN İKİNCİ KEZ KAYBETTİ
Seçimden sonra Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen Erdoğan; İstanbul, Ankara gibi muhalefette olan büyük kentlerde seçimi kaybetti. Özellikle İstanbul’da Cumhur İttifakı'nın seçimi kaybetmesi yerel seçim için işaret olarak değerlendirildi.2019 yılında yapılan yerel seçimde İstanbul’u kaybeden Erdoğan bu seçimle ikinci kez kaybetmiş oldu.
KILIÇDAROĞLU ÖNCE HALKTAN SONRA DELEGELERDEN KIRMIZI KART GÖRDÜ
Ana Muhalefet Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise 13 seçim kaybetmekle suçlandı ve 4-5 Kasım 2023 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapılan 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda seçimi kaybetti. CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapan Özgür Özel, 276 oy farkla CHP Genel Başkanı olarak seçildi.
Bu sonuçla Kemal Kılıçdaroğlu’na önce halk sonra da partilileri kırmızı kart göstererek tasfiye etti.
AKŞENER MASAYI DAĞITMANIN BEDELİNİ ÖDEDİ
Benzer bir tasfiye de büyük umutlarla kurulan ve 6’lı Masa'yı dağıtana kadar oy oranı yüzde15-20 arasında olduğu değerlendirilen İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e gösterildi.
14 Mayıs’ta yapılan seçime tek başına giren İYİ Parti, 5 milyon 27 bin 448 oy ve yüzde 9,90 oy oranı ile ancak 44 milletvekili çıkardı. Seçimden sonra Akşener hem partisi içinden hem de kamuoyundan büyük eleştiriye muhatap oldu.
Açıklamalarında CHP’yi hedef alan Akşener, “Biz CHP’ye kazandırmak için kurulmadık” sözüyle yerel seçimde işbirliği yapmayacaklarını duyurdu.
Ankara dışında neredeyse bütün illerde belediye başkan adayı çıkaran İYİ Parti, 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde tam bir hüsran yaşadı. Milletvekili genel seçiminde yüzde 9,90 oranı olan İYİ Parti, 31 Mart tarihindeki yerel seçimde yüzde 3.76’ oy oranıyla 1 il 25 ilçe belediye başkanlığı ancak kazanabildi.
SEÇİM KAZANAMAYANLİDERLER MÜZESİNDE YERLERİNİ ALDILAR
Bu sonucun ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin yetkili kurullarını toplayarak olağanüstü kurultay kararı aldı. 27 Nisan tarihinde yapılacak olan kurultaya hazırlandığı iddia edilen Akşener, partilileri ve il-ilçe teşkilatları düzeyindeki temastan sonra sosyal medya hesabından kurultayda aday olmayacağını duyurdu.
Böylece halk Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra milletvekili genel seçiminde sarı kart gösterdiği Meral Akşener’i 31 Mart tarihindeki yerel seçimde kırmızı kart göstererek tasfiye etti.
Seçimde sadece 150 bin 600 oy alan DEVA Partisi ile sadece 34 bin 212 oy olan Gelecek Partisi’nin liderleri de halkta karşılık görmedi.
TBMM’de ittifak sayesinde kazandıkları milletvekilleri nedeniyle temsil edilen bu iki partinin de önümüzdeki seçimden sonra tabela partisi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.