Milli İstihbarat Teşkilatının 97'nci yıl dönümünde önemli mesajlar verildi

Milli İstihbarat Teşkilatının 97'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle yapılan törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın önemli açıklamalarda bulundu.

Milli istihbarat Teşkilatının 97'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde konuştu.

KÜRESEL GÜÇ DENGESİ BELİRSİZ

MİT Başkanı İbrahim Kalın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin olarak, uluslararası sessizliği eleştirerek, sınırları aşan güçlerin kendi sonlarını hazırladığını belirtti. Küresel güç dengesinin belirsiz olduğunu vurgulayan Kalın, MİT olarak bu döneme hazırlıklı olmak için sürekli yeni kabiliyetler geliştirdiklerini ifade etti.

TÜRKİYE CAYDIRICI BİR GÜÇ MERKEZİ

Adaletin herkesin hakkını alması gerektiğini savunan Kalın, İsrail için kalıcı güven ve istikrarın tek seçeneğinin iki devletli çözüm olduğuna inandıklarını dile getirdi. Ayrıca, saldırıların durması, kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması, esir takası ve Filistin milli uzlaşısını sağlama amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Caydırıcılığın, tehdit ortaya çıkmadan önce engelleme kabiliyeti olduğunu vurgulayan Kalın, Türkiye'nin savunma sanayi ve kritik altyapı teknolojilerinde caydırıcı bir güç merkezi haline geldiğini ve bu alanda önemli adımlar attığını ifade etti.

ERDOĞAN'DAN TÜRKİYE EKSENİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 21 yılda Türkiye'nin karşılaştığı zorlu süreçlere ve saldırılara rağmen, MİT mensuplarının vazife şuuruyla görev yaptıklarını ve devletleri için canlarını verebilecekleri birlikte çalıştıklarını belirtti.

Gizli kahramanların özverili çalışmalarını takdir ettiğini ifade eden Erdoğan, Gazze'deki savaşa ilişkin bir haberin ardından Türkiye'nin küresel arenada oyun kurucu bir aktör olarak güçlendiğini ve Türkiye ekseninin daha da belirginleştiğini vurguladı. Türkiye'nin politikalarını Türkiye eksenine göre şekillendirdiklerini ve ülkenin çıkarlarını cesaretle savunduklarını belirten Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlar ve Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşturulması gibi adımların bunun örnekleri olduğunu söyledi.

2023'TE 5,5 MİLYAR DOLAR SAVUNMA İHRACATI YAPILDI

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında dünya genelinde jeopolitik değişikliklerin yaşandığını belirtti. Bu süreçte güvenlik konseptlerinde köklü değişikliklerin olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu riskleri erken fark edip savunma kapasitesine yatırım yaptığını ifade etti. Savunma sanayii hamlelerinin dünya genelinde takdir gördüğünü ve 2023'te 5,5 milyar dolar savunma ihracatı yaparak tarihi bir rekora imza attıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLI

Terörle mücadeledeki başarılarından bahseden Erdoğan, savunma sanayii ve MİT'in güçlenmesinin teröristlere karşı etkili olduğunu belirtti. PKK'nın sözde lider kadrosunu Suriye ve Irak'taki operasyonlarla etkisiz hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, FETÖ, PKK, DHKP-C gibi illegal yapıların millete yönelik tehdit oluşturmayacağını vurgulayarak, devletin teröristlerle mücadelede kararlı olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'Yİ TANIMAYA MECBURLAR

Erdoğan, ülkedeki casusluk şebekesini ortaya çıkaran MİT'in, tehditlere karşı net bir cevap verdiğini belirtti. İsrail'i şaşırttığını ifade eden Erdoğan, ülkenin henüz tam olarak tanınmadığını ancak tanımaya mecbur kalacaklarını söyledi.

MİT'in bölgedeki gerilimleri azaltma amacıyla yürüttüğü istihbarat diplomasisini takdirle karşıladığını vurgulayan Erdoğan, dış istihbarat alanında Türkiye'nin terörle mücadelelerine, arabuluculuk faaliyetlerine ve esir takasına katkı sağladığını belirtti.

Erdoğan, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte yabancı mesajlaşma uygulamalarının kullanımının arttığını ve bu uygulamalardan resmi kurumlara ait birçok bilginin paylaşıldığını, bu durumun ciddi bir güvenlik zaafiyeti oluşturduğunu ifade ederek, Avrupa ülkelerinin bu konuda kısıtlamalar getirdiğini ve Türkiye'nin de harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri