Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılı için Kandil takvimini açıkladı ve bu çerçevede Miraç Kandili'nin tarihi belli oldu. Miraç Kandili, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği geceyi simgeliyor.
MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
İslam dininin temel günlerinden biri olan Miraç Kandili, her yıl Recep ayının 26. gecesinde müslümanlar tarafından coşkuyla kutlanıyor. Miraç Kandili 6 şubat Salı gününe denk geliyor. Bu özel gece, Hz. Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükselip, gökyüzündeki olağanüstü manzaraları görmesi ve sonra dünyaya dönmesini anlatıyor.
Miraç, İslam literatüründe ve hadis kaynaklarında, Hz. Muhammed'in namazla ilgili olarak ilk başta 50 vakit olarak emir aldığı, ancak daha sonra bu sayının Hz. Musa'nın uyarıları üzerine azaltıldığı bir gece olarak biliniyor. Hz. Muhammed'in dua ve istekleri üzerine namazın beş vakit olarak belirlendiği rivayet ediliyor.
Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili'nden sonra gelen Miraç Kandili, üç ayların başlangıcını temsil ediyor. Bu kutsal gecede müslümanlar, ibadetleri ve dualarıyla manevi bir atmosferde bulunmayı hedefliyor. Miraç Kandili'nden sonra ise 24 Şubat 2024 Pazartesi günü Berat Kandili idrak edilecektir.
MİRAÇ KANDİLİ'NDE OKUNMASI GEREKEN DUALAR
Üzüntüden, kederden, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!
Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm Ey Bizleri varlığa erdiren Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun. Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp dua ediyoruz.
“Ya Rabbi! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” (İbn Mace, Dua, 5)
“Allah’ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla.” (Buhari, Daavat, 60)
“Allah’ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle.” (İbn Mace, 57)