Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bu denetimlerde, mobilya imalatçıları ve bu sektöre katkı sağlayan firmalar hedef alındı. İstanbul’da MODOKO ve MASKO, Ankara’da Siteler gibi mobilya üretiminin yoğun olduğu bölgelerde odaklanılan denetimlerde, ham madde temininden üretime ve perakende satışa kadar tüm aşamalardaki firmalar incelendi.
Denetimlerde, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, boya ve vernik gibi işlemler yapan atölyeler, hırdavatçılar, kumaş ve sünger satıcıları gibi bağlantılı sektörler de kontrol edildi. Denetimlerin odağında, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, başkalarının banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması ve kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi hususlar yer aldı.
KAPSAMLI SUİSTİMAL TESPİTLERİ
Denetimler sonucunda 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edilirken, 61 mükellefte KDV oranlarına ilişkin uyumsuzluklar bulundu. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN üzerinden tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazlarını kullandığı belirlendi.
463 firmanın mükellefiyet kaydı olmadan faaliyet gösterdiği saptanırken, 52 işçinin de kayıt dışı çalıştırıldığı ortaya çıktı. Bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildi.
VERGİ DENETİMLERİ SÜRECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin devam edeceğini belirterek, "Tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar denetim çalışmalarımız sürecek. Özellikle kayıt dışı faaliyet gösterenlere yönelik denetimlerimizi artıracağız. Vergide adalet ve etkinlik sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacağız" dedi.
Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlılıklarını vurgulayarak, dürüst mükelleflerin her zaman yanlarında olduklarını ifade etti.