MSB haftalık bilgilendirmede tek tek açıkladı: Terörle mücadele operasyonları!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği operasyonlar ve güncel gelişmelere dair önemli bilgiler paylaştı.

MSB kaynakları, 22 Temmuz'da Ege Denizi'nin güneyinde, Türk deniz yetki alanına girmeye çalışan İtalyan bayraklı bir geminin uyarıldığını ve Türk gemileri tarafından engellendiğini bildirdi. İtalyan gemisinin izinsiz olarak yetki alanımıza girmesinin önlendiği ve sonrasında yapılan koordinasyonla belirlenen bölgede çalışmalarına izin verildiği ifade edildi. MSB, deniz yetki alanlarımıza saygı gösteren ve işbirliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür etti.

TERÖRLE MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARI

MSB'nin paylaştığı bilgilere göre, son bir hafta içinde biri kırmızı kategoride aranan 94 terörist etkisiz hale getirildi. 2024 yılı başından bu yana Irak'ta 726, Suriye’nin kuzeyinde ise 795 terörist etkisiz hale getirildi. Böylece toplam sayı 1521'e ulaştı. Ayrıca, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK’lı teröristin Habur’daki Hudut Karakolu'na teslim olduğu belirtildi.

HUDUT GÜVENLİĞİ VE YASA DIŞI GEÇİŞLER

Son bir hafta içerisinde, yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 834 şahıs engellendi. Yılbaşından bu yana engellenen kişi sayısı ise 66 bin 59’a ulaştı. Ayrıca, 8 terör örgütü mensubu dahil 395 şahıs yakalandı.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI

MSB, İsrail'in Gazze’de uluslararası hukuka aykırı olarak sürdürdüğü saldırılara dikkat çekti. İsrail'in, uluslararası toplumun çağrılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına rağmen insanlık dışı katliamlarına devam ettiğini belirten MSB, bu durumun bölgesel savaşa dönüşme riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının uluslararası hukukun gereği olduğu vurgulandı.

TÜRK KUVVETLERİ KATAR'A İNTİKAL EDİYOR

Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde görev yapacak olan 2 adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi (TCG KUMKALE ve TCG KUŞADASI) için 26 Temmuz’da Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda uğurlama töreni yapılacak. Hava Unsur Komutanlığı için ise 30 Temmuz’da 6 adet F-16 uçağı Katar’a intikal edecek.

SAVUNMA SANAYİ VE YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

MSB, yerli ve milli savunma sanayimizin gelişimi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kabiliyetlerinin artmaya devam ettiğini belirtti. T-70 Genel Maksat Helikopteri ile Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracının (BAHA) kabul faaliyetlerinin tamamlandığı açıklandı. Ayrıca, ASFAT ile BOTAŞ arasında “Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi” üretilmesine yönelik sözleşme imzalandığı duyuruldu.

KUZEY IRAK'TA TERÖRLE MÜCADELE

Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'in eşi Shanaz İbrahim Ahmed'in "TSK'nın operasyonları sivil halka zarar veriyor" şeklindeki açıklamalarına yanıt veren MSB, bu iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, terörle mücadelede kararlılıkla ilerlediği ve Irak ile işbirliğini sürdürdüğü belirtildi.

ABD'NİN SURİYE'YE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NAKLİ

ABD’nin Suriye’ye Avenger Stinger Hava Savunma Sistemleri nakli hakkında da açıklama yapan MSB, ABD'nin bu sistemleri kendi üslerinin savunması için gönderdiğini belirtti. Türkiye, ABD’den terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği tüm yardım ve desteği sonlandırmasını ve terörle mücadelede samimi destek vermesini bekliyor.

RUSYA İLE ORTAK DEVRİYELER

İdlib’deki M4 karayolunda Rusya ile yeniden ortak devriyelerin başlaması hakkında da açıklama yapan MSB, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgenin barış ve huzura kavuşması için her türlü girişimde bulunduğunu ve bu konuda muhataplarla görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin bölgesel istikrar ve barışa katkı sağlama konusundaki kararlılığı vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri