MTA Türkiye'nin diri fay haritasını yeniledi: İşte en riskli iller...

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak dikkat çekiyor. Özellikle geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde meydana gelen can kayıpları, deprem riskiyle ilgili endişelerini artırdı. Bu duruma bağlı olarak, MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonundaki arazi çalışmaları neticesinde, yenilenmiş bir diri fay haritası kullanıma sunuldu.

Türkiye'nin diri fay haritası, ülkenin deprem riskinin belirlenmesinde önemli bir araç olarak kullanılıyor. Bu haritalar, fay hatlarının uzunluğu, yaşı, hareket türü gibi faktörleri içerirken, jeolojik verilerin toplanması ve analizi de sürekli olarak devam ediyor.

Fay hatları üzerindeki deprem hareketliliği sismometreler aracılığıyla sürekli takip ediliyor ve kayma hızları GPS kullanılarak belirleniyor. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı, yıllık kayma hızı bakımından dikkat çekiyor.

Türkiye'nin deprem riskiyle ilgili bilimsel çalışmalar ve haritalama süreçleri, ülkenin afet yönetimi ve risk azaltma politikalarının belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Bu kapsamlı çalışmalar, halkın güvenliği ve afetlere hazırlık açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'nin deprem riski en yüksek bölgeleri arasında bulunan Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı, ülkenin kuzeyinden başlayarak güneye doğru uzanıyor.

80'DEN FAZLA İLÇE DE DOĞRUDAN FAY HATTI ÜZERİNDE

AFAD verilerine göre, ülke genelinde 24 ilin doğrudan kent merkezi, aktif fay hattı üzerinde bulunuyor. Bunun yanı sıra, 80'den fazla ilçe de doğrudan fay hattı üzerinde konumlanıyor.

Yenilenmiş diri fay haritasına göre, Türkiye'nin farklı illeri belirli risk derecelerine sahip. İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt, birinci derece riskli bölgeler arasında yer alırken, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum gibi şehirler de ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.

Üçüncü derece riskli şehirler arasında ise Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir yer alıyor.

Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman şehirleri olarak öne çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri