anadolugazete.com.tr / ÖZEL HABER
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümünde, Genelkurmay Kavşağı’nda “27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı”nın açılışı görkemli bir törenle gerçekleştirilmişti.
ANITIN ÇOK BÜYÜK ÖZELLİKLERİ VAR
Yozgatlı ünlü Heykeltıraş Aslan Başpınar imzasını taşıyan anıt, Ankara’nın tarihini ve kültürünü yansıtan önemli eserlerden biri olarak yerini aldı. Eser büyük ilgi gördü, görüyor.
Maliyeti ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanan yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki ve 4,5 metre ene sahip cam elyaf takviyeli polyester malzemeden yapılan anıt, milli mücadeleye inanmış Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil heyetini, onları karşılayan Ankaralıları ve 16 Türk Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize ediyor.
Anıt, 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor. Anıta verilen isim olan "Kızılca Gün", Oğuz töresine göre bir devletin yıkılıp yeni bir devletin kurulduğu ve yeni liderin seçildiği gün olarak biliniyor.
HEYKELTIRAŞ ASLAN’IN AĞZINDAN ANIT
Aslan Başpınar, gazeteci Sema Kumrulu’nun “Atamızın Ankara'ya gelişi hepimiz için tarihi bir öneme sahip. Bu tarihi günü tasvir ettiğiniz eserinizle ilgili bilgi verir misiniz” sorusu üzerine şunları söylemişti:
“Anıtta yansıtılan mimari form 16 Türk Devletini, Ay Yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor. Aşağıdan yukarıya kademeli yükselen, en yüksek form da Türkiye Cumhuriyeti'nin vurgulandığı kademeli birleşik mimari sütunlardan oluşuyor. Anıtın 1/1 uygulaması mimari formla birlikte yaklaşık 10 metredir. Anıtın figür kompozisyonunda 17 figür ve 1 adet rölyef bulunmaktadır. En yüksek figür 3.5 metredir. Anıt kompozisyonun en önünde Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Atatürk'ün sağında dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, solunda ise Ankara Vali Vekili Yahya Galip bulunmaktadır. Etrafında Müderris Beynamlı Hoca Mustafa Efendi, ilk kadın muhtar Satı Kadın yer alıyor. Ana figürlerin etrafında Ankara'nın yiğit seymenleri, bacı erenleri, Şerife bacıları ve Atatürk önderliğinde Milli Mücadele'ye inanmış Ankaralılar sembolize edilmiştir.”