Müslümanları hedef alan o görüntülerin arka planı ortaya çıktı

Türkiye’de sosyal medya ortamında belli kesimler tarafından Müslümanları karalama kampanyaları devam ediyor. Giyim tarzlarıyla daha çok hocalara benzeyen ve içki içerken görüntülenen vatandaşlar büyük tepki topladı. Görüntülerin aslı ise bambaşka çıktı...

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda giyim ve ibadet tarzlarıyla Müslümanlara benzeyen ama yaptıkları eylemle tepki toplayan o görüntülerin ark planı ortaya çıktı.

anadolugazete.com.tr olarak sizler için haberin doğrusunu araştırdık. Sosyal medyada özellikle Müslümanları karalamak için dolaşıma sokulan videoda yer alan kişilerin inanç ve ibadet şekilleriyle Müslümanlara benzetilen Samiriler olduğu öğrenildi.

PEKİ, KİM BU SAMİRİLER?

İsrail ve Filistin'de yaşayan aynı zamanda Yahudilikle benzerlikler taşıyan ancak Yahudiler tarafından Yahudi olarak kabul edilmeyen Samiriler, inanç şekilleri ve tarihiyle Müslümanlara çok benziyor. Yaklaşık üç bin yıllık tarihe sahip olan Samiriler, bugün dünyanın en küçük dini cemaatlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Samiriler, Kudüs’ün yerine Gerizim Dağı’nı kutsal mekân olarak görmeleri ve kendilerini gerçek Yahudi olarak kabul etmeleri ile biliniyorlar. Günümüzde Samirilerin çoğunluğu Filistin’in Nablus şehrinde yaşarken, küçük bir kısmı da İsrail’in Tel Aviv yakınlarındaki Holon bölgesinde bulunuyor. Toplam nüfusları yaklaşık 850 olan bu topluluk, “Filistin Yahudileri” olarak da tanınıyor.

İBADET ŞEKİLLERİ İSLAMA ÇOK BENZİYOR

Samirilerin inanç pratikleri, Yahudilik ve İslam arasında benzerlik oluşturuyor. Yahudilerin Tevrat’ı ile Samirilerin Tevrat’ı arasında altı bine yakın fark olduğu biliniyor. Ayrıca, Samiriler, Müslümanlara benzer bir şekilde abdest alarak ibadet ediyor ve bu ibadetlerini Aramice diliyle gerçekleştiriyor. İbadet yerleri de Müslümanların mescitlerine benziyor; Yahudilerin sinagoglarında bulunan masa veya sıralar ise Samirilerin ibadethanelerinde yer almıyor. Samirilerin ibadetlerinde rüku ve secde bulunması da İslam’daki namaz uygulamalarını anımsatıyor.

Kudüs’ten yaklaşık 80 kilometre uzakta, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde “Küçük Şam” olarak da adlandırılan tarihi Nablus kentinde yaşayan Samiriler, yılın belirli dönemlerinde Gerizim Dağı’na yönelerek dini ayinler düzenliyorlar. Bu kutsal mekân, Samiriler için ibadet ve dua yerlerinin başında geliyor.

YAHUDİLER TARAFINDAN YAHUDİ GÖRÜLMÜYOR

Samiriler, Yahudiler tarafından Yahudilik dışı görülmelerine rağmen kendi dini ve kültürel kimliklerini korumaya devam ediyorlar. Kırmızı fes ve beyaz entarilerden oluşan kıyafetleriyle dikkat çeken bu topluluk, inançları ve kültürel miraslarıyla varlıklarını sürdürme mücadelesi veriyor. Gerizim Dağı ve çevresindeki küçük topluluk halinde yaşayan Samiriler, tarihi ve dini öneme sahip bir cemaat olarak varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri