Naci Görür Marmara ve Çanakkale depremlerinin ardından uyardı: '' Depreme dayanmaz''

Bursa ve Çanakkale'de son günlerde yaşanan art arda gelen depremler, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremlerin ardından önemli uyarılarda bulundu.

23 Şubat'ta Bursa'da 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, 25 Şubat'ta ise 3.4 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı. Aynı zamanda Çanakkale'de de dün 4.5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi ve akşam saatlerinde 3.8 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

''7 ÜSTÜ DEPREMDE DAYANMAZ''

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremlerin ardından önemli uyarılarda bulundu. Özellikle Gemlik ve Bursa için endişe verici açıklamalarda bulunan Görür, Gemlik'in konumunun tehlikeli olduğunu vurguladı. Gemlik'in, İznik ve Geyve faylarının devamı olan Gemlik Fayı üzerinde olduğunu belirten Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney Kolu'nu oluşturan bu fayın, 1999 depremlerinden sonra enerjisinin bir kısmının boşaldığını ancak yine de kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Görür, Gemlik'te yeni imar ve iskan verilmemesi gerektiğini ve yapıların çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılması gerektiğini önerdi.

''KIRIK FAY TESPİT EDİLMEDİ''

"Beypınar-Lapseki/Çanakkale’de 4,5 deprem oldu. Diri fay haritasında yüzeyde bir fay yok. Muhtemelen bu yörede yüzey kırığı oluştıracak kadar bir deprem olmadı veya kırık (fay) tespit edilemedi. Bu depremler bölgedeki stres birikiminin belirtileri olarak yorumlanmalıdır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri