Nano Teknoloji Nedir?

"Nano” kelimesi esasen bir ölçü birimidir. Günümüzde de buradan hareketle gözle görülemeyecek boyutta olanı tanımlamak için kullanılır özellikle bilim alanında. Nano teknolojiyi sıklıkla tıpla ilgili ilerlemelerde duyarız. Peki nano teknoloji nedir?

Nano teknoloji, en genel açıklama ile çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamını taşır. Metrenin milyarda biri oranında bir boyuttan bahsettiğimiz bu teknoloji tüm alanlarda kullanılabilir.


NANO TEKNOLOJİ NEDİR?

İlk olarak 1974 yılında Norio Taniguchi tarafından kullanılan terim, yaygınlaşmak için uzun yılları beklemek zorunda kaldı. Günümüzde ise bilimde sıklıkla kullanılıyor. Nano teknoloji, yüksek performanslı aletler geliştirebilmek için kullanılan her türlü teknik gelişmeyi kapsayabilmektedir.

NANO TEKNOLOJİ ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Nano çipler, nano makineler, nano materyaller hep bu tarz çalışmalar sonucunda insanlığın hizmetine sunulmuştur.

Nano çipler özellikle bilgisayar, akıllı telefon, tabletler, e kitap okuyucular gibi aklınıza gelebilecek her türlü teknolojinin baştolündedir. Mikro seviye diyeceğimiz seviyenin çok daha altında yer kaplarlar cihazlarda.

Moleküler üretim adı verilen nano makineler de nano teknolojinin kullanıldığı önemli alanlardandır. Motorlarda, çarklarda ve pompalarda kullanılır.

NANO TEKNOLOJİ NERELERDE KULLANILIR?

Matematik, fizik, kimya, biyoloji, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanıldığı en önemli alanlardandır.
Tıp: Hasar görmüş sinir hücrelerinin nano ölçekte onarımı.

Biyoloji ve Eczacılık: Biyozsentezleme ile ecza malzemelerinin üretimi.

Matematik: Nano ölçekte modelleme işlemleri.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri