Narkolepsi belirtileri nedir? Narkolepsi neden olur?

Narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren kronik bir uyku bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Narkolepsi belirtileri nedir? Narkolepsi neden olur? İşte detaylar…

Narkolepsi, beynin uyku ve uyanıklık döngüsünü düzenleme yeteneğini etkileyen bir hastalık. Gündüzleri aşırı uyku hali, narkolepsi hastalarının en yaygın şikayeti olarak biliniyor. Bu durum, gün içinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabiliyor. Uyku atakları ise kişinin herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, uykuya dalmasına neden olabiliyor. Ani uyku atakları, genellikle birkaç dakika sürüyor.

NARKOLEPSİNİN BELİRTİLERİ NEDİR?

  • Gündüzleri aşırı uyku hali
  • Ani uyku atakları
  • Katapleksi
  • Uyku felci
  • Hypnagogik halüsinasyonlar

Katapleksi, narkolepsi hastalarının yaklaşık %70'inde görülen bir durum. Katapleksi sırasında, kişinin kasları geçici olarak felç oluyor. Konuşma, yürüme veya yemek yeme gibi basit görevleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabiliyor.

Hypnagogik halüsinasyonlar, uykuya dalarken veya uykudan uyanırken görülen gerçek olmayan görüntüler veya sesler olarak ifade ediliyor.

Narkolepsi’nin oluşumunda genetik faktörler, bağışıklık sistemi sorunları ve çevresel faktörler rol oynuyor. Narkolepsinin tedavisinde, uyku düzenini düzenlemek, uyku ataklarını önlemek ve katapleksi, uyku felci ve hypnagogik halüsinasyonları yönetmek için çeşitli ilaçlar ve tedaviler kullanılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri