Netflix'e Filistin tepkisi: İmza toplanıyor!

Netflix, 2021’de yayına aldığı ve Filistinlilerin yaşamlarına odaklanan “Filistin Hikayeleri” başlıklı koleksiyonundaki 32 filmden 30’unu kaldırmasıyla uluslararası kamuoyunda tartışma yarattı.

Dijital platformun bu adımı, birçok kullanıcı ve aktivist tarafından Filistinlilerin sesi olan yapımları susturma olarak nitelendirilirken, içeriklerin yeniden erişime açılması için imza kampanyaları başlatıldı. Netflix, kararının ardında lisans süresinin dolduğunu belirtse de kullanıcılar, bu açıklamanın sansür iddialarını gidermekten uzak olduğu görüşünde.

"FİLİSTİN HALKININ YAŞADIĞI ZULMÜ GİZLEME ÇABASI"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Netflix’in bu kararına sosyal medya üzerinden tepki göstererek, “Şimdi de ‘Filistin Hikayeleri’ koleksiyonundan 32 filmin 30’unu sessizce kaldırmak ne demek? Zulmün üzerini örtemezsiniz!” ifadelerini kullandı. Mumcu, platformun bu eyleminin, tarihi gerçekleri çarpıtarak Filistin halkının yaşadığı acıyı gizlemeye yönelik bir çaba olduğunu belirtti ve Filistinli sanatçılara yapılan bu saygısızlığın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

KULLANICILARIN TEPKİSİ: İMZA KAMPANYALARI BAŞLATILDI

Netflix’in Filistin film koleksiyonunu kaldırması, sosyal medyada hızla gündem oldu. Kullanıcılar, bu durumu “Filistin halkının sesini kısma çabası” olarak nitelendirerek platformu eleştirdi. X ve diğer sosyal medya platformlarında “#NetflixFilistiniSusturma” etiketi altında paylaşımlar artarken, çeşitli aktivist gruplar içeriklerin geri dönmesi için imza kampanyası başlattı. Filmlerin lisans süresinin dolduğunu belirten Netflix açıklaması ise, sansür endişesi taşıyan kullanıcılar için yeterli bulunmadı.

TARTIŞMALI GEÇMİŞ: “FAMAGUSTA” DİZİSİ

Netflix, daha önce de “Famagusta” dizisinde Türk askerinin Kıbrıs’ta işgalci olarak gösterilmesi nedeniyle eleştirilerin odağı olmuştu. Söz konusu dizide Rum çetelerinin Türk halkına karşı yaptığı katliamların göz ardı edilmesi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sert tepki almış ve platformun Kıbrıs ile ilgili tarihsel hassasiyetleri göz önünde bulundurmaması eleştirilmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri