Nevruz Bayramı, genellikle 21 Mart'ta kutlanan, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde büyük bir öneme sahip olan bayramdır. Türk, İran, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde özellikle kutlanır. Kış aylarının sona ermesiyle birlikte doğanın uyanışını ve canlanışını kutlayan bu bayram, aynı zamanda Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsil ediyor.
NEDEN KUTLANIR?
Nevruz Bayramı, birçok kültürde baharın başlangıcını, doğanın uyanışını ve yeniden doğuşunu simgeliyor. Tarım toplumlarında, yeni bir tarım sezonunun başlangıcı olarak da kabul ediliyor. Ayrıca, toplumsal birliği ve dayanışmayı vurguluyor. Bayram boyunca birçok ritüel gerçekleştirilir ve bu süreçte insanlar arasındaki küskünlükler barışla sonuçlanır.
NEVRUZ'UN TARİHİ DERİNLİKLERİ
Orta Asya ve Orta Doğu gibi bölgelerde uzun bir tarihi geçmişi olan Nevruz, farklı kültürlerin ve inançların bir araya geldiği bir bayram. Bu coğrafyalarda yaşayan halklar arasında ortak bir kutlama ve birlik duygusu oluşturuyor. Ayrıca, tarihi boyunca çeşitli mitolojik ve geleneksel inançlarla ilişkilendirildi. Ayrıca Nevruz, Türkiye'de yaşayan Aleviler tarafından Hz. Ali'nin doğum günü olarak da kutlanıyor.