Prof. Dr. İsmail Eker ve Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu'nun ortak çalışması sonucunda, Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde bulunan bu yeni bitki türü, laboratuvar çalışmaları, literatür taramaları ve karşılaştırmalar neticesinde benzersiz bir tür olarak tespit edildi. Bitkiye, 'Gladiolus adanus Eker & Sağıroğlu' adı verilirken, Türkçe ismi olarak 'Adana kılıçotu' tercih edildi.
ŞEHRİN MİTOLOJİK İSMİ VERİLDİ
Prof. Dr. Eker, 2016 yılında yaptığı bir arazi çalışması sırasında keşfettiği bu bitkinin diğer türlerden farklı olduğunu belirtti. 2018 yılında bölgeye tekrar giderek bitkiyi incelediğini ve örnekler aldığını aktaran Eker, bitkinin bilim literatüründe henüz adı konulmamış yeni bir tür olduğunu ortaya koyduklarını ifade etti.
Bitkiye Adana'nın mitolojik ismi olan 'Adanus' adının verilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Eker, daha önce keşfettiği bitki türlerine çeşitli isimler verdiğini ancak bu kez Adana'nın kadim bir şehir olduğu düşüncesiyle bitkiye şehrin mitolojik isminin verildiğini belirtti. Eker, bu adlandırmanın, hem fonetik açıdan hoş geldiğini hem de kadim bir şehrin mitolojik isminin bitkiye verilmesinin anlamlı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Eker, bitkinin yeni bir tür olarak kabul edilmesi için ulusal veya uluslararası hakemli bilimsel dergide yayınlanması gerektiğini belirterek, makalelerini 'Phytotaxa' isimli Yeni Zelanda menşeli uluslararası dergiye sunduklarını ve makalelerinin mart sayısında yayınlandığını aktardı.
Bu yeni keşfedilen bitkiyle birlikte Prof. Dr. Eker'in literatüre kazandırdığı tür sayısının 22 olduğu bilgisini paylaştı. Adana'nın mitolojik adı olan 'Adanus'la anılan bu yeni bitki türü, botanik alanında önemli bir keşif olarak literatüre kazandırıldı.