OECD nedir?

OECD nedir, OECD açılımı neye karşılık gelir?

OECD, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın kısaltmasıdır ve küresel ekonomik büyüme ile ilgili çeşitli raporlar, istatistiksel veri tabanları, analizler ve tahminler sunan bir organizasyondur.

Bu raporlar, genellikle küresel, bölgesel veya ulusal düzeyde odaklanmaktadır. OECD, sosyal politikaların ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz eder ve çevresel konularda duyarlı bir büyümeyi teşvik etmek için politika önerileri sunar.

Ayrıca, örgüt dünya genelinde rüşvet gibi mali suçları ortadan kaldırmak için çaba harcamaktadır.

OECD terimi, İngilizce "Organization for Economic Co-operation and Development" ifadesinin kısaltması olup Türkçe'de "Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı" olarak çevrilebilir. Bu organizasyon, üye ülkeler arasında kanıta dayalı uluslararası standartlar oluşturmayı, sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlara çözümler bulmayı amaçlar.

OECD ayrıca, üye ülkelerin ekonomik performanslarını artırmak, istihdam yaratmak, eğitimi desteklemek ve uluslararası vergi kaçakçılığına karşı mücadele etmek gibi hedeflere odaklanmıştır.

OECD, 14 Aralık 1960'ta 18 Avrupa ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada tarafından kurulmuştur. Faaliyetlerine 1961 yılında başlamış olup önceki Avrupa Ekonomik İş birliği Örgütü'nün yerini almıştır. Zaman içinde üye sayısını genişleterek Güney Amerika ve Asya-Pasifik bölgesinden ülkeleri de içine almıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri