Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Roma Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye-İtalya İlişkileri" konulu konferansta İtalya'nın endüstri ve sanat alanındaki gelişmelerini vurgulayarak, Türkiye'nin tarih boyunca bu ülkeye etki ettiğini belirtti. 1911-1912 vakası olarak adlandırdığı İtalyanların Trablusgarp'a girmesiyle başlayan sürecin bir husumeti beraberinde getirdiğini ifade eden Ortaylı, İtalyanların Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz ve Fransızların safında yer alarak İstanbul'u işgal ettiğini ve Venedik Sarayı'nı geri almalarının tek kazançları olduğunu paylaştı.
Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk ile İtalya'nın lideri Benito Mussolini arasındaki ilişkilerin düzelmediğini belirten Ortaylı, Türkiye'nin Balkan Antantı'nda Yugoslavya ile işbirliği yapması ve Yunanistan'ın farklı bir tutum sergilemesini değerlendirdi. İtalya'nın Lozan Anlaşması'nda aldığı tavır hakkında bilgi veren Ortaylı, Türk-İtalyan ilişkilerindeki tarihi olaylara ışık tuttu.
Ortaylı, İtalya'nın endüstri ve sanat alanındaki önemini vurgulayarak, bu ülkeye nüfuz etmenin Türkiye için yenilikler anlamına geldiğini belirtti. İtalyanca'nın Avrupa kültürünü anlamak için önemli olduğunu ifade eden Ortaylı, bu dilin Türkçe'ye özellikle denizcilik ve gemicilik terminolojisi üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye adının İtalyanlar tarafından Anadolu coğrafyasındaki Türklerin yaşadığı yer olarak bahsedilmesinin önemine dikkat çekti.
Konferansın sonunda, Büyükelçi Gücük ve YEE Roma Müdürü Zafer Kıyıcı tarafından Ortaylı'ya plaket takdim edildi. Ortaylı, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirirken, kitaplarını da imzaladı.