Oruçluyken baş ağrısının en önemli nedenlerinden biri yetersiz sıvı alımı ve vücudun dehidre olmasıdır. Su, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde hayati bir rol oynar. İftar ve sahur arasında yeterince su içilmediğinde, kan hacmi azalır ve beyin dokusu da etkilenir. Bu durum, baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca, susuzluk sinirsel işlevleri destekleyen minerallerin dengesini bozarak ağrıya yol açabilir.
ÇÖZÜM: Bunları yaşamamanın en kolay yolu, iftar ve sahur arasında yeterince su içmeyi ihmal etmemektir. Bir kişinin ortalama günlük sıvı ihtiyacı kilogram başına 30-35 ml’dir. Bu da demek oluyor ki 70 kg bir kişi günde yaklaşık 2-2,5 lt kadar sıvı tüketmelidir. Buna içtiğiniz çorbalar, bitki çayları ve yediğiniz sebze-meyvelerden gelen sıvı da dahildir. Tavsiyem, iftarınızı büyük bir bardak su ile açmanız, ardından çorbayla devam etmeniz ve iftar sonrasında aralıklarla 3-4 bardak, sahurda da 2-3 bardak kadar su içmenizdir.
KAFEİN YOKSUNLUĞU BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR!
Ramazan öncesinde fazla kafein tüketenler, oruç tutarken kafein alamamalarıyla baş ağrıları yaşayabilirler. Bu durumu azaltmanın en iyi yolu ise yeterli su tüketimini sağlamak. Kafein alımını yavaşça azaltarak kendinizi hazırlamak da önemli bir adımdır.
Oruçluyken neden çok üşürüz?
Oruç tutarken vücut, yeni düzenine ve metabolizmasındaki değişikliklere adapte olmaya çalışırken, üşüme hissi yaşanabilir. Bu, vücutta enerji üretimindeki değişiklikler ve metabolizma hızının düşmesinden kaynaklanır. Sindirim sisteminin aktif olması da vücut ısısını sağlamada rol oynar, ancak oruç sırasında bu mekanizma işlemez. Bununla birlikte, kan şekeri düzeyindeki değişiklikler ve sıvı kaybı da üşüme hissine yol açabilir. Vücut, oruçla birlikte gelen değişimlere uyum sağladıkça üşüme hissi azalabilir. Ancak, B vitaminleri, demir, selenyum, magnezyum, çinko gibi minerallerin eksikliği de üşüme hissini artırabilir. Bu nedenle, dengeli beslenmeye ve yeterli mineral alımına dikkat etmek önemlidir.
ÇÖZÜM: Hekiminize danışarak gerekli takviyeleri kullanmak ve bu besinlerden yeterli öğünler yapmak da faydalı olacaktır. Ayrıca, sahur ve iftarda kan şekeri dengenizi bozmayacak yiyecekler tercih etmek ve yeterli su tüketmek de vücut sıcaklığınızı korumaya destek olacaktır. Gün içinde yapacağınız hafif egzersizler de kan dolaşımınızı artıracağından, üşüme hissinizin azalmasını sağlayacaktır.